CDA krijgt klappen: 'Verklaarbaar, maar niet ontevreden'

Afbeelding ter illustratie
Het CDA verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen in Limburg 29 zetels. Landelijk waren er dat 145. Voorzitter Harold Schroeder van CDA Limburg noemt de nederlaag 'verklaarbaar'. Toch is hij niet ontevreden over de behaalde verkiezingsresultaten.
"Het doet natuurlijk pijn dat we kandidaten zijn kwijtgeraakt", vertelt hij aan L1. "Maar we hebben er ook heel veel overeind gehouden."

'Verklaarbaar'

Er zijn veel plekken waar het verklaarbaar is dat de partij zetels verloren heeft, geeft Schroeder aan. Dat komt omdat er volgens de voorzitter in de voorgaande jaren veel gebeurd is rondom het CDA. "Dat zijn plekken met de discussie rond integriteit."
Ook haalt hij Roermond als voorbeeld aan. Daar is het CDA volgens de voorzitter in een 'ruzieachtige sfeer beland'.

Stabilisatie

"Hier en daar had ik misschien een zeteltje meer of minder verwacht." In Heerlen en Landgraaf is weer een stijgende lijn te zien, geeft Schroeder aan. En in Venlo is de partij overeind gebleven. Hij noemt het CDA daarmee 'redelijk gestabiliseerd'.

Verjonging

Binnen het CDA is de partij bezig met verjonging. Dat lijkt op sommige plekken zijn vruchten af te werpen. "Dus wij blijven daar mee doorgaan. Er is geen paniek bij het CDA en zeker niet bij mij."