Hof veroordeelt Thijs H. tot 22 jaar cel met tbs-maatregel

Thijs H. stak in mei 2019 drie mensen dood. Twee van zijn slachtoffers wandelden op de Brunssummerheide. © Track '88 & LinkedIn
Het Hof in Den Bosch heeft Thijs H. (30) veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf met een tbs-maatregel. De Brunssumer stak in mei 2019 drie mensen dood in Den Haag en op de Brunssummerheide.
Volgens het Hof was Thijs verminderd toerekeningsvatbaar.

Buiten zichzelf

Voorafgaand aan het vonnis van het Hof ging het vooral over de psyche van Thijs. Was hij nou wel of niet volledig ontoerekeningsvatbaar? Thijs heeft meermaals verklaard dat hij kampte met psychoses en dat hij de moorden pleegde in opdracht van 'het systeem'. Meerdere psychologen en psychiaters schreven rapporten over Thijs, maar werden het niet met elkaar eens.

Heldere momenten

De rechtbank in Maastricht veroordeelde de student bijna twee jaar geleden tot achttien jaar gevangenisstraf en een tbs-maatregel. Thijs ging in hoger beroep, omdat hij en zijn advocaten vinden dat er geen gevangenisstraf kan volgen als moorden in psychotische toestand zijn gepleegd. Zij pleitten voor alleen het opleggen van een tbs-maatregel.
Justitie vindt dat er voldoende aanleiding is om te denken dat Thijs ook heldere momenten had tussen zijn psychotische momenten door. De aanklager eiste daarom dertig jaar gevangenisstraf én een tbs-maatregel.

Andere keuzes

Het Hof liet donderdag weten een causaal verband te zien tussen Thijs' psychische ziekte en de moorden, maar komt niet tot volledige ontoerekeningsvatbaarheid. Net als justitie ziet het Hof genoeg momenten waarop Thijs moreel besef had en dus andere keuzes had kunnen maken. Hij wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht.
Volgens het Hof had Thijs levenslang gekregen als hij niet verminderd toerekeningsvatbaar was. Zijn psyche speelde echter een grote rol rondom de moorden. Bovendien heeft hij een blanco strafblad en betuigde hij uitgebreid spijt. Dit alles heeft geleid tot de gevangenisstraf van 22 jaar. Dat is dus vier jaar meer dan Thijs in Maastricht kreeg.
De reactie van de advocaat van Thijs H. en de advocaat van de nabestaanden:

Thijs afwezig

De hoofdrolspeler ontbrak donderdag overigens tijdens de uitspraak. Hij bleef in zijn cel in Vught, zodat hij na het vonnis uitgebreid kon evalueren met zijn advocaten Bo te Baerts, Job Knoester en Serge Weening. Het was voor het eerst dat Thijs een zitting miste. Zowel Thijs als justitie heeft nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan.