Consul Rusland deur gewezen door burgemeester Maastricht

Een bekladde Bonbonnière in Maastricht, waar het Russische consulaat tot voor kort huisveste. © ANP
De vestiging van het Russisch consulaat in Maastricht is opgeheven. Dat is het directe gevolg van uitspraken over de oorlog in Oekraïne door Honorair Consul-Generaal Constantijn van Vloten.
Dat laat burgmeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake weten in een brief aan de gemeenteraad.

Afkeuring kenbaar maken

"Als gemeente Maastricht hebben we meteen via een brief onze afkeuring kenbaar gemaakt aan de consul”, schrijft Penn-te Strake. "Daarnaast heb ik toen opdracht gegeven te onderzoeken wat mogelijk is om verdere stappen te ondernemen tegen de honorair consul, want ik vind dat dergelijke officiële uitlatingen absoluut niet passen in onze stad.”

Bonbonnière

De gemeente heeft na de uitspraken contact gezocht met de hoofdhuurder van de Bonbonnière, waaruit bleek dat het gebouw enkel nog als postadres gebruikt wordt door het consulaat. "Van een huurovereenkomst was al enige tijd geen sprake meer, waardoor de heer Van Vloten eigenlijk zonder recht de indruk gaf gebruik te maken van de Bonbonnière.”
Er is een einde gemaakt aan deze situatie. Het adres is inmiddels verwijderd op de site van het consulaat. Daardoor is het Russisch consulaat niet langer gevestigd in Maastricht.

'Niks verkeerd gedaan'

Van Vloten (70) dient als consul van de Russische Federatie in Noord-Brabant en Limburg. Het consulaat in de Bonbonnière behartigde sinds 2014 de belangen van Russische onderdanen in beide provincies.
Eerder liet de consul aan L1 weten dat Poetin niks verkeerd heeft gedaan. "Ik vind het jammer dat hij het niet eerder gedaan heeft", zei hij over de acties van de Russische president in Oekraïne.
L1 heeft de consul gebeld om een reactie te vragen op het besluit van de gemeente, maar Van Vloten wil niet reageren.

Buitenlandse Zaken

De gemeente Maastricht heeft naast de brief aan de consul samen met de provinciebesturen van Noord-Brabant en Limburg een brief gestuurd aan de minister van Buitenlandse Zaken, “om zo aandacht te vragen voor de positie die de honorair consul ingenomen heeft."

Beklad

Het Russisch consulaat in Maastricht werd meermaals beklad met leuzen tegen de oorlog, zoals 'blood on your hands'. Van Vloten wilde niet reageren op de bekladdingen.
Bekijk hier het interview van L1 met Van Vloten in februari: