Knuffels inzamelen voor gevluchte Oekraïense kinderen

"Iedere lach die ik kan brengen op het gezicht van zo'n klein kind aan de grens is voor mij winst", zegt Erik Koerts uit Sittard. © L1 (Guus Benders)
Geen pakketten met luiers, voedsel of warme kleren, maar zakken vol met knuffels voor Oekraïense kinderen. Dat is waar Sittardenaar Erik Koerts zich sterk voor maakt.
Vorige week reed hij al eens met een hulpkonvooi richting de Pools-Oekraïense grens. Toen hij daar moeders met hun kinderen aan de arm zag, brak zijn hart. "Die lege blikken deden me als vader heel veel. Ik dacht toen meteen: daar wil ik iets voor doen."

Idee

De beelden van de toestanden aan de grens maalden door zijn hoofd toen hij terugreed naar Nederland. Thuisgekomen zei zijn 13-jarige dochter dat hij wel een paar van haar knuffels mocht meenemen als hij weer naar de het gebied zou rijden. Dat bracht hem op het idee om knuffels in te zamelen.

Scholen

Inmiddels heeft hij medewerking van een aantal voedselbanken die ook speelgoed uitdelen aan arme mensen hier. Ook scholen heeft hij bereid gevonden om knuffels voor hem in te zamelen.

Knuffelacties

Hij hoopt dat de actie ook wordt opgepikt door een grote supermarkt of ander bedrijf. "Die hebben vaker van die grote knuffelacties. Wellicht hebben zij nog wel ergens een pallet over. Ik hoop echt dat de zakken met honderden knuffels, die ik al heb, nog maar het begin zijn", zegt Erik.

Vervoer

De volgende uitdaging wordt om al die knuffels ook daadwerkelijk richting het oosten te krijgen. Ook daarvoor zoekt hij nog hulp. "Ik kan zelf rijden, maar mijn auto is niet zo groot. Wellicht kan iemand met een busje of grote auto uitkomst brengen. Maar iedere lach die ik kan brengen op het gezicht van zo'n klein kind aan de grens is voor mij winst."
Als geïnteresseerden hulp willen bieden, kunnen ze zich melden door een e-mail te sturen naar erikkoerts.ek@gmail.com.