GGD-arts: 'Coronapiek na carnaval is voorbij'

Volker Hackert bespreekt het coronavirus in Limburg Centraal © L1
We hebben de verwachte besmettingspiek na carnaval en de wintersport goed doorstaan en het corona-gevaar is op dit moment geweken.
Dat zegt Volker Hackert, arts-infectieziektebestrijding van de GGD Zuid-Limburg in Limburg Centraal.

Beperkt aantal ziekenhuisopnames

"We wisten natuurlijk dat het aantal besmettingen na carnaval flink zou oplopen", zegt Hackert. "Dat is altijd zo, ook met de griep, maar gelukkig bleef het aantal ziekenhuisopnames beperkt. Het was hier wel wat hoger dan het landelijk gemiddelde maar het hield absoluut geen gelijke trend met het aantal besmettingen."

Brede bescherming

Volgens Hackert is dat grotendeels te danken aan de vaccinaties. "Daardoor zijn we heel goed door deze laatste golf van besmettingen heen gekomen. We hebben nu een brede bescherming onder de bevolking. Dat geeft ook hoop voor de toekomst als mogelijk in het najaar nieuwe varianten de kop op steken. Al weet je dan natuurlijk niet of we daar tegen bestand zijn, maar op dit moment ontwikkelt het virus zich niet agressief."

China

Toch komen er inmiddels weer alarmerende geluiden uit China waar het aantal besmettingen de afgelopen dagen bijna records heeft gebroken en waar steden in lockdown gaan. "Dat is nou eenmaal het beleid in China om het virus zo snel mogelijk in te dammen", zegt Hackert. "Maar het is geen nieuwe variant, het gaat om Omikron 2, die we hier ook hebben."

Vluchtelingen

De GGD probeert zich nu ook te richten op de naar verwachting groeiende groep vluchtelingen uit Oekraïne. "Veel mensen die hierheen komen zijn niet gevaccineerd. Niet alleen tegen Covid, maar ook tegen polio of mazelen. Die vaccinaties willen we ze graag zo snel mogelijk geven. Vooral voor hun eigen bescherming, want onze bevolking lijkt voldoende beschermd."

Versoepelingen

Het kabinet maakt morgen naar verwachting bekend dat ook de laatste corona-maatregelen komen te vervallen. "Dat is volgens mij ook goed mogelijk want zal niet leiden tot problemen. zoals gezegd de klachten zijn veelal mild als iemand besmet raakt. Van druk op de ziekenhuizen, waar we bang voor waren, is geen sprake. Het begint nu eigenlijk een griepachtige ziekte te worden. Maar we mogen onze waakzaamheid niet loslaten er kan altijd weer een nieuwe variant opduiken."