Partijbestuur Volt: 'Risico's gedrag Gündogan onderschat'

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan © ANP
Het partijbestuur en partijleider Laurens Dassen van de politieke partij Volt hebben de risico's van het vertoonde gedrag van Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan onderschat.
Dat schrijft de partij in een reactie aan NRC. Die krant heeft met vijf mensen gesproken die een melding hebben gedaan over ongewenst gedrag van Gündogan.

Naar de rechter

Volt zette de in Weert opgegroeide Gündogan vorige maand uit de fractie na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Het Kamerlid spande een kort geding aan tegen deze stap. Ze wilde terug in de fractie. Ze kreeg vorige week gelijk van de rechter. Dassen bood daarop Gündogan excuses aan en samen gaan ze met een bemiddelaar om tafel zitten.

Beschuldigingen

De rechter oordeelde dat Volt 'in de hele affaire te voortvarend een onjuiste weg heeft bewandeld'. In het kort geding werd Gündogan beschuldigd van onder meer seksuele avances, problematisch alcoholgebruik en handtastelijkheden. Dat beeld komt ook naar voren in de krant. In een reactie tegen NRC laat Gündogan weten dat er een 'hetze' tegen haar is.

Hoger beroep

Volt heeft integriteitsbureau Bing ingeschakeld. Daar hebben zich dertien mensen gemeld met klachten over Gündogan. Het partijbestuur en Dassen laten aan NRC weten dat zij niet zullen 'verzuimen de nodige consequenties te verbinden aan de uitkomst'. Volt overweegt ook nog in hoger beroep te gaan tegen de rechterlijke uitspraak.