'Kandidaten vinden probleem voor PVV in Limburg'

Afbeelding ter illustratie © Frank Moonen
De PVV heeft in Limburg veel moeite gehad met het vinden van de juiste mensen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook zijn er kandidaten afgewezen, zegt fractievoorzitter en lijststrekker in Maastricht, Rene Betsch
De partij van Geert Wilders doet komende week in vijf Limburgse gemeentes mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Naast Maastricht zijn dat Venlo, Landgraaf, Heerlen en Sittard-Geleen.

Stigma

In Maastricht zijn er slechts vijf kandidaten verkiesbaar. De PVV heeft daar in de gemeenteraad momenteel twee zetels. Betsch erkent dat het lastig is om de juiste kandidaten te vinden, ook door het landelijk stigma waar de partij last van heeft. "Het zijn toch vooroordelen, die vooral landelijk spelen. We hebben er voordeel van, maar andere de andere kant ook last van. Zo worden sommige standpunten heel breed uitgemeten, neem het Islam-standpunt, daar staan we achter, maar het is meer dan dat. Zeker in een stad als Maastricht," zegt Betsch.

Screening

De afgelopen jaren hebben er zich meerdere kandidaten gemeld, die telkens na een grondige screening werden afgewezen. "Soms haakten ze al voor die screening af, dat zegt al genoeg. Je ziet dat sommigen toch extreme standpunten erop nahouden en dat willen we niet."

Nieuweling

Een van de nieuwelingen op de Maastrichtse PVV-lijst is John Miesen. Hij zit een jaar bij de partij nadat hij eerder de SP steunde. "Dat lijkt misschien wel een hele vreemde stap, maar op punten van het sociale domein zitten die partijen best dicht bijeen. Vandaar mijn keuze voor de PVV," aldus Miesen. Ook hij werd aan een screening onderworpen en moest een VOG (verklaring omtrent gedrag) overleggen. "Maar ik vind dat vrij normaal je als het volk vertegenwoordigt."
Raadsleden hoeven in Nederland geen VOG te hebben, voor wethouders geldt dat wel.