Opvang Oekraïense vluchtelingen in sporthal Glanerbrook

Afbeelding ter illustratie © iStock
Sporthal Glanerbrook in Geleen gaat een noodopvang inrichten om Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen. In de sporthal kunnen ongeveer 300 vluchtelingen voor korte tijd terecht.
Komende dinsdag moeten de eerste mensen die vluchten vanwege de oorlog in Oekraïne worden opgevangen.

Enkele nachten

Een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen laat weten dat het om een tijdelijke opvang gaat. "In beginsel tot 1 mei, er kan nog wat uitloop zijn. Het gaat om tijdelijke opvang, wat betekent dat vluchtelingen slechts enkele nachten verblijven in Geleen, waarna ze naar een locatie voor langdurige opvang gaan." Daarmee is Glanerbrook vergelijkbaar met het MECC in Maastricht. In de evenementenlocatie kunnen 400 vluchtelingen worden opgevangen. Ook daar gaat het om tijdelijke opvang.

Verenigingen

De sportverenigingen die gebruik maken van Glanerbrook zijn vrijdag geïnformeerd over de vluchtelingenopvang. De gemeente gaat met de verenigingen zoeken naar alternatieve locaties, daarbij wordt ook gekeken naar buurgemeenten. Onder meer handbalclub Vlug & Lenig en de Sittardse Zomeravond Competitie (SZC) maken gebruik van de sporthal. "Wij wachten even wat de gemeente gaat doen", zegt penningmeester Henk Schmitz van SZC.

Veiligheidsregio

Het kabinet heeft vorige week alle veiligheidsregio's in Nederland gevraagd om op zoek te gaan naar opvangmogelijkheden voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarop hebben zowel de Veiligheidsregio Limburg-Noord als de Veiligheidsregio Zuid-Limburg samen met alle gemeenten een inventarisatie van alle locaties opgesteld. Ook in onder meer Horst en Weert worden vluchtelingen opgevangen.