Gratis kunst voor getroffenen watersnood

Kunstenares Netty Beukers vertelt over haar werk © L1 (Sjors Abeling)
Gedupeerden van de watersnood afgelopen zomer, kunnen de komende dagen een gratis kunstwerk gaan uitzoeken in Valkenburg.
De schilderijen komen uit de collectie van kunstenares Netty Beukers, 84 jaar, uit Leiden.

Ontdaan

Ze stelt zo'n 350 werken beschikbaar. "Netty was ernstig ontdaan door de beelden van de watersnood," vertelt Jules Peters van de Vrijwilligerscentrale Valkenburg. Hij is de initiatiefnemer van 'Netty's Kunst voor Valkenburg': "Als kind maakt ze mee hoe haar ouderlijk huis tijdens de Tweede Wereldoorlog in vlammen opging. Ze kon zich het verlies van de gedupeerden van de watersnood dus erg goed voorstellen. Ze wilde iets doen."

Rieu

Netty besluit een brief te schrijven waarin ze haar steun aanbiedt. Steun in de vorm van honderden werken die ze ter
beschikking stelt. Alleen weet Netty niet zo goed waar ze die brief heen moet sturen. Ze besluit hem te sturen naar de enige Limburger die ze (van televisie) kent: André Rieu. Jules Peters: "Ja, en André heeft die brief dus weer doorgestuurd naar de gemeente Valkenburg , waar ie uiteindelijk bij mij is beland. Ik ben naar Leiden gereden, heb kennis gemaakt met Netty, heb meteen een busje vol met werken mee terug naar het zuiden gereden. En dit weekend kunnen we ze dus uitdelen."

Kloosterkerk

Samen met de Kunst en Cultuurraad Valkenburg organiseert Peters de uitgifte van de werken, in de Kloosterkerk. Gedupeerden van de watersnood kunnen één werk gratis mee krijgen, andere geïnteresseerden kunnen tegen betaling een werk meenemen, waarvan de opbrengst dan weer naar de getroffenen gaat. Netty Beukers is er zelf ook bij: "Moge mijn werk een beetje kleur en vrolijkheid bieden aan de lege en kale muren van de getroffen woningen."
💬 WhatsApp ons!
Tip voor de redactie? Stuur je bericht via WhatsApp of naar redactie@1limburg.nl. Ook voor het doorgeven van fouten in onze berichten.