Meesterwerk van Rembrandt tijdelijk op Limburgse grond

Koning Willem-Alexander en Koning Felipe VI van Spanje met het kunstwerk in 2019. © ANP
Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt komt in maart 2023 naar Maastricht. Het werk hangt dan een maand lang in het Bonnefantenmuseum.
Het kunstwerk is een zelfportret van Rembrandt van Rijn, geschilderd in 1636.

Tournee

De Vaandeldrager werd onlangs door Nederland aangewonnen en geldt als een van de absolute meesterwerken van de schilder. Het kunstwerk komt in het Rijksmuseum in Amsterdam te hangen, maar voordat het zover is gaat het doek op tournee door de provincies.
Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven het werk te zien, is het de bedoeling dat het Bonnefantenmuseum tenminste één dag gratis toegankelijk is.

Groot geldbedrag

De schatrijke bankiersfamilie Rothschild verkocht het werk aan Nederland. Er is 175 miljoen euro voor betaald, waarvan 150 miljoen is opgehoest door Den Haag.
Zowel de Eerste als de Tweede Kamer vonden het eerst onuitlegbaar zo'n bedrag op tafel te leggen, terwijl de cultuursector ondertussen ernstig te lijden had onder de coronamaatregelen. Uiteindelijk gingen beide Kamers toch akkoord.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!