Van crisis naar crisis: corona, hoogwater en nu Oekraïne

Antoin Scholten tijdens een uitzending van L1mburg Centraal op 31 mei 2020 © L1
Na de coronacrisis en het hoogwater in de zomer van 2021 zorgt de opvang van Oekraïense vluchtelingen voor de derde crisis op rij. Burgemeester Antoin Scholten van Venlo is als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord verantwoordelijk voor de opvang van 2.000 vluchtelingen op korte termijn.
De eerste 1.000 bedden zijn al gevonden, vertelt Scholten vrijdagavond in televisieprogramma L1mburg Centraal.

Crisisopvang

Maandag staat alles gereed: "En we bereiden ons alweer voor op de volgende 1.000", geeft Scholten aan. "We kijken nu welke locaties geschikt zijn voor crisisopvang. Daar kunnen mensen meteen terecht, maar voor korte termijn", vertelt de burgemeester van Venlo. "In de crisisopvang is weinig privacy, maar mensen kunnen daar even op adem komen en uitrusten."
Het is crisis op crisis, geeft de burgemeester aan. "Deze vluchtelingengolf zal ook Nederland raken. Het is te vergelijken met de stroom van de Tweede Wereldoorlog."

Langere verblijfplaats

Het is de bedoeling dat vluchtelingen na de noodopvang worden overgebracht naar locaties waar ze langer kunnen verblijven. Daarbij worden verschillende aspecten overwogen, geeft Scholten aan. "Kunnen mensen met kinderen bijvoorbeeld bij een school geplaatst worden?" De asielzoekerscentra hebben capaciteitsproblemen, wat de situatie bemoeilijkt. Mensen met een verblijfsvergunning kunnen wegens de krapte op de woningmarkt namelijk niet doorstromen.
Er zijn al locaties voor middellange termijn beschikbaar. "Voor de langere termijn moeten we nog kijken. Dan zal er nog wel wat vertimmerd moeten worden, bijvoorbeeld aan oude, leegstaande kantoorgebouwen."

'Dichtbij'

Scholten merkt dat de oorlog in Oekraïne Limburgers veel bezighoudt. Volgens de burgemeester is het aanbod voor opvangplekken niet bij te houden: "Veel fantastische, lieve mensen bellen de gemeente en zeggen 'We hebben 50 plekken'. Fantastisch dat ze het doen. Maar het kan niet allemaal tegelijk."
Het is hard doorwerken voor de medewerkers van de gemeente volgens de burgmeester. Ze gaan niet vaak om stipt 17:00 uur naar huis. "Sommigen werken zelfs in de weekenden door. Na corona en het hoogwater is het een flinke klus." De provincie Limburg heeft ambtelijke ondersteuning in de kwestie aangeboden.

Crisis

Het kabinet heeft de opvang van vluchtelingen als crisis aangemerkt. Ook het Veiligheidsberaad komt een aantal keer per week bij elkaar. Verder wordt er gewerkt aan een noodwet om de Veiligheidsregio's meer bevoegdheden te geven. Zo kunnen er bijvoorbeeld locaties aangewezen worden als noodzakelijke opvanglocatie.
"We moeten in een crisis verder kijken dan vandaag", meent burgemeester Scholten. "Ik slaap heel goed, maar ik bagatelliseer het niet. We moeten het hoofd koel houden."