100 dagen Roemer: 'Limburg rolt van crisis naar crisis'

Emile Roemer op de dag dat hij 100 dagen gouverneur is. © L1
Emile Roemer is deze vrijdag precies 100 dagen gouverneur. Op L1 Radio blikt hij terug op zijn eerste 100 dagen.
"De dagen zijn voorbij gevlogen. Het is eigenlijk heel goed bevallen, ik ben echt in een warm bad terechtgekomen. Maar er speelt ook wel een heleboel, dus ik ben elke dag wel enorm bezig", aldus Roemer.
De gouverneur heeft de afgelopen periode veel plekken bezocht en veel gesprekken gevoerd. "Het is een weerbare provincie die heel veel te bieden heeft. Mensen hebben veel voor de kiezen gekregen, maar tonen zich erg weerbaar en dat maakt me heel erg trots."

Van crisis naar crisis

Wat Roemer tegenvalt is dat Limburgers van de ene naar de andere crisis gaan. "Je wilt gaan bouwen. Je hebt de watersnood gehad, de interne crisis in het provinciehuis gehad, de coronapandemie gehad en nu heb je de oorlog aan de rand van Europa."

Oekraïne

De provincie heeft met betrekking tot de oorlog in Oekraïne vooral een coördinerende rol. "Wat betreft de opvang van vluchtelingen ligt dat bij de veiligheidsregio's. We proberen dat zo goed mogelijk te doen met een nauw overleg met de twee voorzitters van de veiligheidsregio's en veel organisaties die allemaal iets willen doen. Wij kunnen daarin veel betekenen en dat doen we ook."