Oplettende burger helpt bij oprollen Roemeense roversbende

Roemeense zakkenrollers hielden zich op tussen het Maastrichtse centrum en het stationsgebied. © iStock
Mede door een melding van een oplettende burger zijn donderdag drie Roemeense mannen in Maastricht gearresteerd. Zij zouden onder meer de portemonnee van een 91-jarige vrouw hebben gestolen.
Een politiewoordvoerder bevestigt de arrestaties tegenover L1.

Bejaard slachtoffer

"We kregen een melding van iemand die twee zakkenrollers zag. Via camera's van stadstoezicht hebben collega's snel zicht gekregen op die twee. Even later meldde een 91-jarige vrouw zich, omdat haar portemonnee gestolen was", vertelt de woordvoerder. Daarop is een politiepatrouille ter plaatse gegaan.

Drie arrestaties

De toegesnelde politie zag de twee mannen in een zwarte bus stappen. Zij werden aangehouden, net als de chauffeur van de bus. Volgens de politie gaat het om mannen van 28, 30 en 38 jaar oud. "Vooralsnog hebben twee slachtoffers zich gemeld. We roepen eventuele slachtoffers en ooggetuigen van het incident op om zich bij ons te melden."
Een 91-jarige vrouw met rollator werd slachtoffer van zakkenrollers in Maastricht. © iStock

Grotere groep

De politie houdt er dus serieus rekening mee dat er meer slachtoffers zijn. Wat het onderzoek bemoeilijkt, is dat de groep zich door Maastricht verplaatste. Zo heeft een getuige ze gezien in winkelstraat Grote Staat, terwijl de 91-jarige vrouw is beroofd bij stadspark De Griend.
Het is bovendien niet uitgesloten dat de roversgroep groter is dan het trio dat nu vastzit. Een getuige zag namelijk nog twee mannen die intensief contact hadden met de inmiddels gearresteerde mannen.

Onterecht verdacht

Vrijdag heeft een onderzoeksrechter zich over het voorarrest van de Roemenen gebogen. Eén van de mannen, de chauffeur van het busje, werd vrijdag al vrijgelaten. "Hij is ten onrechte als verdachte aangemerkt", stelt advocaat Raimon Maessen. "Dat was de rechter-commissaris met ons eens." De twee anderen zijn inmiddels ook op vrije voeten. Zij moeten zich wel voor de rechter verantwoorden.

Populair terrein

Maastricht blijkt populair jachtterrein voor zakkenrollers. Zaterdag zijn er twee mannen uit Echt aangehouden voor het stelen van meerdere telefoons. De politie heeft een huiszoeking gedaan bij deze mensen en ontdekte in hun woning in Echt inderdaad gestolen telefoons en een 'aanzienlijk geldbedrag'. Zondag zat het duo nog in het cellencomplex van de Maastrichtse politie.