Uitbuiting arbeidsmigranten: forse boete aspergeteler

Een ruimte waarin de arbeidsmigranten in Linne onder erbarmelijke omstandigheden leefden. © Gemeente Maasgouw
Een aspergeteler uit Linne heeft een boete van 85.000 euro opgelegd gekregen. Werknemers woonden en werkten bij het bedrijf volgens de Arbeidsinspectie onder erbarmelijke omstandigheden.
Naast de geldboete heeft de teler een 'waarschuwing preventieve stillegging' gekregen, wat betekent dat de Arbeidsinspectie de werkzaamheden kan stilleggen als de werkgever binnen vijf jaar weer de Wet minimumloon overtreedt.

Verklaringen en urenbriefjes

De misstanden bij de aspergeteler uit Linne zijn onder meer aan het licht gekomen door verklaringen en urenbriefjes. Daaruit is gebleken dat werknemers meer dan 80 uur per week moesten werken voor 7 euro per uur. Ook heeft de Arbeidsinspectie vastgesteld dat er minder uren zijn uitbetaald dan er daadwerkelijk zijn gewerkt.

Geen deugdelijke registratie

Voor het overtreden van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag moet de teler een boete van 70.000 euro betalen. Omdat hij geen deugdelijke registratie heeft bijgehouden van de gewerkte uren en de genoten rust per werknemer, komt daar nog eens een boete van 15.000 euro bovenop.

Gezamenlijke controle

Op het complex van de aspergeteler in Linne werden juni vorig jaar ruim 50 arbeidsmigranten onder 'gevaarlijke en erbarmelijke omstandigheden' aangetroffen. Dat gebeurde tijdens een gezamenlijke controle van de vreemdelingenpolitie, de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Maasgouw. "Ik heb zelden zo’n mensonterende situatie meegemaakt", zei burgemeester Stef Strous vorig jaar over de vondst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!