Sittardse peuter mishandeld: 25 blauwe plekken en nierfalen

Afbeelding ter illustratie © iStock
Een Sittardse peuter is in april 2018 zo zwaar mishandeld dat hij met 25 blauwe plekken, een leverkneuzing en nierfalen op de spoedeisende hulp belandde. Justitie eiste vrijdag anderhalf jaar cel tegen de ex-vriend van de moeder van het jongetje.
Deze Hamouda (26) heeft de toen twee jaar oude peuter met kracht in de buik gestompt of geslagen, zo stelt de aanklaagster.

Enorme zwelling

In april 2018 is de nu 27-jarige moeder van het jongetje naar de huisarts gegaan. Haar zoon had een bult boven zijn oog en ze wilde dit voor de zekerheid laten nakijken. De huisarts constateerde 'een enorme zwelling boven het oog' en zag ook verschillende blauwe plekken. Het leidde tot een directe doorverwijzing naar de kinderarts. Die deed op zijn beurt melding bij Veilig Thuis.
De politie startte een onderzoek en merkte moeder Alicia en diens toenmalige vriend aan als verdachte. De peuter lag uiteindelijk twintig dagen in het ziekenhuis.

Vrijspraak moeder

Na uitgebreid onderzoek is justitie er echter van overtuigd dat moeder niets met de mishandeling te maken had. "Ze is direct naar de huisarts gegaan toen ze het letsel constateerde." Bovendien heeft ze in een afgeluisterd gesprek tegen Hamouda gezegd: 'Ik zal niet tegen je getuigen, maar ik wil weten wat er gebeurd is.'

Radeloze vrouw

Peer Szymkowiak, advocaat van de moeder, zocht naar eigen zeggen al eerder contact met justitie. "Om te vragen hoe je in deze zaak in hemelsnaam kunt komen tot een verdenking tegen moeder. Er was geen spat bewijs. Ik zie een intelligente, radeloze, jonge vrouw. Haar handelen paste niet bij het zelf toepassen van geweld." Net als de aanklaagster pleitte Szymkowiak voor vrijspraak.

Te grazen genomen

Op de bewuste dag in april is Alicia ruim een uur van huis geweest, omdat ze rijles had. Ze ontdekte naar eigen zeggen het letsel van haar zoon bij thuiskomst. "Ik kan niet anders zeggen dan dat een tweejarig kind te grazen is genomen", zei de aanklaagster vrijdag. "Naar de reden is het gissen. Verdachte blijft ook ontkennen. Misschien is dat schaamte, maar ook dat is gissen."
Hamouda hoorde het vrijdag aan. "Ik leef een beetje in een bubbel sinds de aanklacht. Het voelt niet realistisch. Ik vind het heel erg dat hij in het ziekenhuis lag, maar ik heb hem echt niet aangeraakt." Zijn advocaat Erik Maessen noemt de conclusie van justitie 'kort door de bocht' en spreekt van een gebrek aan bewijs. Ook hij pleitte voor vrijspraak. Over twee weken doet de rechter uitspraak.