Crisisnoodopvang Oekraïners Horst: 'Ziet er onwerkelijk uit'

150 veldbedden staan klaar voor de crisisnoodopvang van Oekraïnse vluchtelingen in de sporthal in Horst. © L1 (Pascal Courbois)
Horst is er klaar voor om vrijdagmiddag de eerste Oekraïense vluchtelingen op te vangen in sporthal De Berkel. De locatie is ingericht als crisisnoodopvang voor 150 personen.
Al ruim 90 inwoners hebben zich bij de gemeente Horst aan de Maas gemeld om waar nodig hulp te bieden in de opvanglocatie.

Noodpakket

Op alle 150 veldbedden ligt een noodpakket met onder meer een kussen, tandenborstel en tandpasta. "Het ziet er allemaal heel onwerkelijk uit. Een sporthal herken je zo helemaal niet", zegt verslaggever Pascal Courbois.
De sporthal in Horst wordt in principe voor de duur van twee maanden als locatie voor crisisnoodopvang gebruikt. Tijdens die periode is De Berkel niet beschikbaar voor andere activiteiten.

72 uur

Met behulp van het Rode Kruis heeft de gemeente Horst aan de Maas de sporthal in een dag tijd omgevormd tot opvanglocatie. "Nu moet er nog een aantal andere zaken worden geregeld, zoals betere maaltijden voor de mensen, medische en psychische hulp en een tolk", vertelt burgemeester Ryan Palmen.
In de sporthal verblijven de vluchtelingen per persoon maximaal 72 uur. Palmen: "Deze plek is aangewezen als doorstroomlocatie. We hebben andere locaties in Horst aan de Maas aangemeld voor opvang voor een langere periode. Die worden nu door de veiligheidsregio samen met de mogelijke locaties in andere gemeenten in Noord-Limburg bekeken en beoordeeld."

Privacy

Het valt verslaggever Pascal Courbois op dat de vluchtelingen in de sporthal weinig privacy hebben. "Dat is inderdaad wel een ding. We kunnen de hal in drie stukken verdelen, maar dan zit je nog steeds met 50 man in een deel. Het is zoals het is. Deze mensen zijn al dagen onderweg en hebben waarschijnlijk ook in bussen en auto’s geslapen. Ik hoop dat mensen blij zijn met het gastvrije gevoel dat we ze hier geven", aldus Palmen.
Om de Oekraïners zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, heeft de gemeente Horst aan de Maas een plattegrond gemaakt met alle belangrijke faciliteiten waar zij overdag terecht kunnen.

Opvanglocaties

Naast de locatie in Horst is ook al bekend dat de gemeente Weert per direct 200 vluchtelingen kan opvangen in de voormalige Van Hornekazerne. In de gemeente Peel en Maas worden op dit moment twee opvanglocaties klaargemaakt voor in totaal 120 vluchtelingen. Zodra de buurtbewoners en andere betrokkenen zijn geïnformeerd, maakt de gemeente de locaties bekend.
In Brunssum komt een opvanglocatie in een leegstaand gebouw aan de Heufstraat, heeft de gemeente bekendgemaakt. Daar worden in de loop van volgende week de eerste Oekraïners verwacht. In Zuid-Limburg worden vluchtelingen nu opgevangen in het MECC en van daaruit doorgeleid naar de gemeenten in de regio.