Plek voor 200 vluchtelingen op voormalige Van Hornekazerne

Op de voormalige Van Hornekazerne is plek voor 200 vluchtelingen. © WeertdeGekste
De gemeente Weert kan per direct 200 vluchtelingen uit Oekraïne huisvesten in de voormalige Van Hornekazerne.
"We zitten in een crisissituatie en moeten die 200 vluchtelingen opvangen", vertelde burgemeester Raymond Vlecken donderdagavond tijdens een speciale raadsinformatiebijeenkomst. Volgens de burgervader is er een gebouw op het kazerneterrein beschikbaar. Vlecken kon op steun rekenen van de gemeenteraad.

'Niet haalbaar'

Het kabinet vroeg eerder deze week aan iedere veiligheidsregio in Nederland om binnen twee weken 1000 opvangplekken beschikbaar te stellen. Maar dat is voor Weert niet haalbaar. "Voorheen werden er op de kazerne 1000 vluchtelingen opgevangen, maar dat is in de huidige staat niet mogelijk", aldus de burgemeester.
In de Van Hornekazerne was tot december 2014 de Koninklijke Militaire School (KMS) gevestigd. Nadien is het vijf jaar een asielzoekerscentrum geweest. De kazerne is eigendom van stichting Horne Quartier (HQ).

Vrijdag of zaterdag

Voor nu kan de gemeente 200 Oekraïense vluchtelingen onderbrengen. Er moet wel nog een keuken bijgeplaatst worden, maar dat is volgens Vlecken op zeer korte termijn realiseerbaar. De vluchtelingen zijn vrijdag of zaterdag al welkom. De burgemeester wil dat alle vluchtelingen zich inschrijven in de basisadministratie van de gemeente. Ook vindt hij dat ze recht hebben op onder meer gezondheidszorg en onderwijs.
Mochten er toch nog meer dan 200 vluchtelingen moeten worden opgevangen dan zal de gemeente kijken naar de mogelijkheden.

MECC Maastricht

Maastricht is al begonnen met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De eerste 15 Oekraïners arriveerden donderdag in evenementenlocatie MECC. Daar is plek voor 400 vluchtelingen.