Onderzoek: dode watervogels bij Maas besmet met vogelgriep

De Maas (foto ter illustratie) © iStock
De dode watervogels die eerder deze maand werden gevonden bij de Maas in de buurt van Baarlo en Kessel, zijn gestorven aan de vogelgriep.
Dat meldt de gemeente Peel en Maas donderdag. Uit onderzoek naar de kadavers blijkt dat ze besmet waren met de vogelgriep. Dit is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee en andere wilde vogelsoorten.

Ronde door het gebied

Er bestaat een kans dat er meer dode (water)vogels bij de Maas of op andere plekken worden aangetroffen. Daarom maken gemeentebuitendienstmedewerkers de komende periode twee keer per week een ronde door het gebied. Bij het vinden van dode vogels op gemeentegrond, ruimen zij de kadavers op. Bedrijven en woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van een dode vogel.

Melden bij NVWA

De gemeente adviseert om dode vogels niet met blote handen aan te raken. Als er op één plek meer dan drie dode watervogels of meer dan twintig andere gestorven vogels worden gevonden, moet men dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit om verspreiding van vogelgriep te voorkomen.