MECC Maastricht klaar voor 400 vluchtelingen

MECC Maastricht wordt klaargemaakt voor opvang vluchtelingen © Track88
Het MECC in Maastricht is in de nacht van woensdag op donderdag klaargemaakt voor de opvang van 400 Oekraïense vluchtelingen.
De hal is bedoeld als doorstroomplek. Na een paar dagen kunnen vluchtelingen vertrekken naar een meer vaste locatie. "Mensen komen daar met kinderen en huisdieren. Dat kan niet allemaal in zo'n hal", vertelt burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake.

Vluchtelingen gemeld

Volgens haar is het MECC helemaal klaar voor de opvang. "Het was even een werk maar het is gelukt met heel veel vrijwilligers." Een aantal vluchtelingen zou zich woensdagavond al hebben gemeld bij het MECC. "Maar je weet niet wanneer de volgende komen. Dat zou vandaag kunnen zijn maar dat weet je niet zeker."

1000 opvangplekken

Volgens de burgemeester lukt het om maandag 1000 opvangplekken te hebben. "We hebben veel aanbod gekregen uit de hotelwereld en vakantieparken. De week daarna moeten we in Zuid-Limburg nog eens 1000 plekken hebben maar zoals het er nu uitziet hebben we over anderhalve week zelfs 2600 opvangplekken. Dus dat zijn een aantal plekken extra."

Kinderen

Als kinderen langer blijven moeten ze naar school. "We hebben veel ervaring met opvang van gevluchte kinderen. Dus dat komt goed. Maar er moet nog meer geregeld worden. Denk maar aan corona, mensen moeten getest worden en een vaccinatie krijgen. Daarnaast moeten deze mensen ook een verzekering krijgen."

Bereidheid te helpen groot

Mensen en ondernemers melden zich massaal bij Penn. "Als we gister een oproep hadden gedaan om te helpen waren we meer tijd kwijt aan al die mensen die wilden helpen een plek te geven dan aan het oplossen van het probleem. We zijn erg trots op die bereidheid te helpen."

Dagboek van een herdershond

Het MECC is als opvang beschikbaar tot 24 april, daarna is het onder andere gereserveerd voor de musical Dagboek van een herdershond. Er wordt wel al volop gekeken naar een alternatief zegt Penn. "We verwachten dat de 400 bedden niet genoeg zijn. We hebben fysiek 1000 bedden. De rest staat nog in de opslag. Maar we zijn al aan het kijken naar alternatieven, mogelijk kleiner dan het MECC. Maar we beginnen er vandaag al mee."

Opvangplekken per veiligheidsregio

Op korte termijn moeten in beide veiligheidsregio's in Limburg 1000 plekken zijn voor vluchtelingen. Op de lange termijn komen daar nog eens 1000 per veiligheidsregio bij.