Kamerlid Gündogan moet per direct terug in fractie van Volt

Nilüfer Gündogan na afloop van het kort geding tegen de Tweede Kamerfractie van Volt. © ANP
Kamerlid Nilüfer Gündogan moet per direct terugkeren in de fractie van Volt. Ook moet de partij haar een schadevergoeding van 5000 euro betalen.
Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdagmiddag besloten.

'Onjuiste weg'

De politieke partij Volt heeft volgens de kortgedingrechter onrechtmatig gehandeld door Gündogan uit de fractie te zetten. De rechter zei dat Volt "in de hele affaire te voortvarend een onjuiste weg heeft bewandeld."
De schorsing en later de beëindiging van haar fractielidmaatschap zijn volgens de rechter onterecht en moeten daarom per direct worden ingetrokken. Gündogan zegt 'opgelucht' te zijn dat de rechter haar gelijk gaf in het kort geding.

Grensoverschrijdend gedrag

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan werd 28 februari uit de fractie gezet omdat zij zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De uit Weert afkomstige politica spande daarop een zaak aan tegen haar partij Volt.
Het zou gaan om dertien meldingen over handtastelijkheden, ongewenste seksuele avances, intimidatie en misbruik van positie. Gündogan zei eerder zich niet te herkennen in de klachten en wilde via het kort geding bereiken dat de fractie van Volt haar besluit intrekt. Ook eiste de politica een openlijke rectificatie van de beschuldigingen.