Kaag niet bij vragenuur, wel in Maastricht: oppositie boos

Minister Sigrid Kaag in de Sint-Janskerk aan het Vrijthof in Maastricht © L1
De oppositie in de Tweede Kamer pikt het niet dat minister Sigrid Kaag (Financiën) niet is komen opdagen om mondelinge vragen te beantwoorden tijdens het wekelijkse vragenuur. De bewindsvrouw is in Maastricht voor een speech over het Europabeleid van het kabinet
Kaag stuurde staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) als vervanger naar het vragenuur.

Koopkracht

SP-leider Lilian Marijnissen had eigenlijk minister-president Mark Rutte willen bevragen over de koopkracht van burgers, die een enorme dreun krijgt door de sterk gestegen prijzen van met name energie en brandstof. Omdat de premier andere verplichtingen had, rekende Marijnissen erop dat Kaag als vicepremier in zijn plaats zou komen. Maar ook zij had dus een andere afspraak.

Zwaarwegende verplichtingen

Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei niet te kunnen beoordelen of Kaag een legitieme reden had om niet in de Tweede Kamer te zijn. Zij heeft naar eigen zeggen onlangs nog eens benadrukt bij het kabinet dat bewindspersonen op dinsdagmiddag in principe beschikbaar moeten zijn voor mondelinge vragen, tenzij zij zwaarwegende verplichtingen elders hebben. Vice-premier en minister van Financiën Sigrid Kaag geeft in Maastricht een toespraak over de Europa-koers van het kabinet Rutte-IV. In de speech gaat de minister in op het belang van goede Europese samenwerking. Aansluitend brengt de minister in Tongeren (B) een werkbezoek aan een grensoverschrijdend samenwerkingsproject dat tot doel heeft om zwerfafval in de Maas te verminderen.

Eens maar nooit weer

"Een speech op dinsdagmiddag is geen reden om niet hier in de Tweede Kamer te zijn", vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij kreeg bijval van onder meer PvdA, SP, PVV en BBB. De oppositiepartijen willen dat Kaag later op dinsdag alsnog naar de Kamer komt om de vragen over de koopkracht te beantwoorden. PVV-leider Geert Wilders wil bovendien dat Bergkamp haar partijgenoot op de vingers tikt en duidelijk maakt: "dit was eens maar nooit weer".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!