Laatste wens: begraven worden op eigen boerenerf

René 'Neer' Bocken uit Nederweert © L1 (Peter Beeker)
De laatste wens van René 'Neer' Bocken is duidelijk. De oud-pluimveehouder wil begraven worden op zijn eigen erf in Nederweert. De gemeenteraad buigt zich over dit verzoek.
René 'Neer' Bocken wijst de plek aan waar zijn graf moet komen. Achter op het erf, aan de kopse kant van de stenen schuur, met uitzicht over zijn land.

Regels

"Aan de voorkant van de boerderij mag sowieso niet. Een thuisgraf mag niet in de buurt van de weg liggen", legt de oud-pluimveehouder uit. Het is nog niet duidelijk of Bocken hier toestemming voor krijgt. Niet in iedere gemeente mag je in eigen grond begraven worden. De raad in Nederweert is er nog niet uit. Als het al mag dan zijn er strikte regels en voorwaarden.

Gepensioneerd

'Neer' Bocken noemen ze hem in Nederweert. De 80-jarige oud-pluimveehouder woont bijna zijn hele leven aan de Rosselsweg. Zijn ouders kochten de boerderij in april 1950. De grond werd geschikt gemaakt voor bebouwing, waarna een veebedrijf met koeien opgestart kon worden. Bocken is gepensioneerd, maar zijn stal verhuurd hij voor opslag en een collega-boer bewerkt zijn hectares grond.

Te druk

Een paar jaar geleden wist hij het. Zijn laatste rustplaats moet in zijn eigen grond. "Ik ben hier opgegroeid, hou van de natuur en de rust hier. Op een kerkhof wil ik niet. Daar is het mij te druk."
Hij heeft de gemeente al een paar keer geschreven met zijn verzoek. Bocken is nog niet van plan om het tijdelijke voor het eeuwige te wisselen. De oud-pluimveehouder loopt wat moeilijk, maar is verder fit en gezond.

Afwachten

"Als de gemeenteraad besluit dat het niet mag dan kan Provinciale Staten er nog iets over zeggen. We zullen zien. Ik wacht het rustig af", aldus Bocken.