In 10 dagen 24 concentratiekampen: 'Het is geen plezierreis'

Nationaal Monument Kamp Vught © iStock
24 verschillende concentratiekampen in Europa bezoeken in tien dagen, dat is de planning van Han Frenken uit Stein de komende dagen.
Tijdens zijn reis gaat hij op zoek naar mensen uit de gemeente Stein die in concentratiekampen stierven. Frenken begint dinsdag met het Nationaal Monument Kamp Vught. In totaal legt Frenken zo’n 6.000 kilometer af tijdens zijn reis.

Ultraloop

Het idee ontstond in 2015 toen Stichting Ultraloop Stein een estafette hield in het teken van 65 jaar bevrijding. Die liep van concentratiekamp Bergen-Belsen naar Stein. "Ik kwam in het museum van het concentratiekamp meer namen uit Stein tegen die niet bij ons bekend waren. Dat vond ik interessant."

Voorbereiding

Na gesprekken met historici kwam het idee om de mensen te traceren. Drie maanden heeft Frenken zich voorbereid. "Ik heb bij elk concentratiekamp een afspraak. Ze zijn voorbereid op mijn komst. In Vught had de persvoorlichter al heel veel namen die niet op mijn lijst stonden of op die van historici", zegt Frenken.

Sobibór

De reis van Frenken is niet geheel zonder gevaar. Een van de concentratiekampen die hij bezoekt is Sobibór, vlak bij de grens met Wit-Rusland en Oekraïne. "Ik heb niet getwijfeld of ik daar wel heen moet. Tenzij de situatie daar wijzigt, ga ik. Het is natuurlijk spannend maar ik volg wel het plan."

Stolperstenen

Als de reis van Frenken erop zit, wil hij om de tafel met de gemeente Stein en historici. "We willen dan misschien wel stolperstenen leggen. Dat zijn stenen met namen van gedeporteerden. Misschien kunnen we dan een audiotour of een wandeling met QR-codes realiseren."

Informatie opvragen

Hoewel Frenken al contact heeft met medewerkers van de concentratiekampen, en de informatie via mail zou kunnen krijgen, wil hij toch graag zelf de reis maken. "Ik wil 100 procent scoren en alles zelf doen. Het wordt geen plezierige reis maar het zal wel indrukwekkend en emotioneel worden."