Balgooien America: 'Trouwgevoel komt weer helemaal terug'

Hans en Jill Derix-Vullings gooien vanaf hun dak snoep naar de kinderen uit America. © L1 (Tim van der Weerden)
Balgooien: het is een oude traditie die vrijwel alleen in een aantal kerkdorpen in Horst aan de Maas voorkomt. Pasgetrouwde stellen gooien op de eerste zondag na carnaval snoep uit het raam, voor de kinderen op straat. Ook zondag gebeurde dat weer in America.
Ruim 50 kinderen trokken langs vijf adressen om zoveel mogelijk snoep te verzamelen.

Traditie

Eén van de deelnemende stellen zijn Hans en Jill Derix-Vullings. Jill deed vroeger zelf mee en kent de traditie dan ook goed. "Leuk om het nu zelf aan de andere kant mee te maken. Het trouwgevoel komt weer helemaal terug vandaag", licht ze toe.

Oorsprong

In America is weinig bekend over de oorsprong van het balgooien. "We hebben geen idee wanneer men er precies mee begonnen is. Ik vermoed dat de naam afkomstig is van mandarijnen en sinaasappels, waarmee tijdens het balgooien ook gegooid wordt", aldus Marco Hesp van de dorpsraad America.

Dringen voor snoepgoed

'Bal, bal, bal', beginnen de kinderen meteen te roepen als ze bij het volgende adres zijn gearriveerd. Het is dringen voor het snoepgoed. "Ik heb al mandarijnen, chocolade en andere snoepjes", zegt een deelnemer. Een andere jongen is niet van plan om zijn buit met zijn ouders te delen. "Ik eet alles lekker zelf op", vertelt hij.