Gezondheidsinstanties pakken overgewicht bij kinderen aan

Foto ter illustratie © iStock
Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas neemt al jaren toe. Daarom slaan verschillende Limburgse gezondheidsinstanties de handen nu ineen om het probleem aan te pakken. Hierbij staat het hele gezin centraal.
In Limburg kampen 28.000 kinderen met overgewicht en/of beginnende obesitas. En dat brengt ook andere complicaties met zich mee zoals hart- en vaatziekten en depressies. Daarnaast hadden de coronajaren ook invloed op de leefstijl van kinderen. Met het project Keigezond Limburg willen zorgverzekeraars, gemeenten, provincie en beide Limburgse GGD'en niet alleen kinderen helpen, maar het hele gezin.

Het totaalplaatje

"Vroeger was de aanpak van obesitas gericht op kind en gewicht. We proberen nu een totaalplaatje te krijgen van de gezinssituatie. Er speelt vaak veel meer dan alleen overgewicht bij één of meerdere van de kinderen", legt jeugdverpleegkundige Antoinette Kec van GGD Zuid Limburg uit.

Invloed van andere zaken

De vraag wat het gezin nodigt heeft staat centraal bij de jeugdverpleegkundige. Om overgewicht of beginnende obesitas aan te pakken mag de focus niet alleen op de kilo's liggen, is het devies van Keigezond. "In gezinnen die hulp vragen speelt vaak van alles. Schulden, echtscheiding of depressies bij ouders. Al deze zaken kunnen een gezondere leefstijl in de weg staan", zegt Kec.

Van alle kanten hulp

Stukje bij beetje wordt het probleem kleiner gemaakt zodat er een oplossing komt. Daarbij krijgt een gezin hulp van verschillende specialisten. "Keigezond werkt met wat wij noemen ketenpartners. Dat kan een kinderarts zijn of een psycholoog, maar ook een sportvereniging en gemeente. Ik moet de goede mensen inschakelen zodat we samen een gezin op een ander spoor kunnen zetten. Lopen moeten ze zelf, maar ik wandel een stukje met ze mee", vertelt Kec.

Uitdaging alleenstaande moeder

Stefanie Luxemburg, die nog niet zo heel lang met haar vier kinderen in Heerlen woont, heeft bij de GGD Zuid Limburg om hulp gevraagd. Planning is voor de alleenstaande moeder een uitdaging.
"Momenteel werk ik in de schoonmaak. Werkgevers zullen je altijd vragen om flexibel te zijn. Als alleenstaande moeder is dat best wel lastig om te organiseren", aldus Luxemburg. Haar oudste dochter is twaalf jaar. Jefinaly zegt dat ze niet heel vaak denkt aan haar overgewicht. Gepest op school wordt ze ook niet. "Soms ben ik er mee bezig en soms ook niet."

Naast kind en ouder staan

Kec behandelt hun situatie: "Kijk, iedere ouder heeft het beste voor met zijn of haar kinderen. Het lukt niet altijd om het goed te doen. Ik wijs nooit met een beschuldigend vingertje. Het kan ons allemaal gebeuren. Ik sta met mijn werk naast het kind en de ouder, niet er boven."
Familie Luxemburg uit Heerlen © L1 (Peter Beeker)

Begeleiding voor 1300 kinderen

De komende drie jaar worden 1300 kinderen met overgewicht begeleid. De aftrap was woensdag in het provinciehuis in Maastricht. Daarbij was ook staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig.
Maar waarom lukt het de partijen afzonderlijk niet om het probleem op te lossen en gezamenlijk wel? "Nu wordt er gekeken wat er nodig is voor het individu. Je hebt verschillende partners nodig om het kind centraal te stellen. Je wordt op maat geholpen", zegt Van Ooijen in het L1-programma L1mburg Centraal.

Gezond eten goedkoper

Er is veel productaanbod in supermarkten. De verleiding om je aan calorierijk eten te vergrijpen is groot. "Suiker is het probleem. Dat moeten we onder ogen zien. De gezonde keuze moet goedkoper worden. Daarom heeft het kabinet gezegd dat het btw-tarief op groente en fruit uiteindelijk komt te vervallen. En ongezonde producten juist duurder worden", vindt de staatssecretaris.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!