Zoveel mensen uit jouw gemeente mogen gaan stemmen

Afbeelding ter illustratie © iStock
In de gemeente Bergen mag 99,6 procent van de volwassen inwoners tijdens de gemeenteraadsverkiezingen naar de stembus. Dat is het hoogste percentage van Limburg.
Dat komt naar voren in cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Landelijk ligt dat percentage op zo'n 98 procent van alle volwassenen.

Minste stemmers

In Maastricht is de groep inwoners die niet mag stemmen relatief gezien het grootst. Dat heeft te maken met de expats die in de hoofdstad wonen. Overigens heeft Maastricht met 33,6 procent wel de meeste kiesgerechtigden van 35 jaar en jonger die mogen stemmen. In de gemeente Gulpen-Wittem is die groep met 17,6 procent qua percentage juist het kleinst.

Meeste ouderen

Daarentegen is in de gemeente Gulpen-Wittem de groep van 65 jaar of ouder het grootst. Het gaat om 35,1 procent van alle kiesgerechtigden; het hoogste percentage van Limburg. In de gemeente Beesel zal de verkiezingsuitslag vooral door volwassenen tussen de 35 en 65 jaar worden beslist. Die groep is goed voor 49,2 procent van de kiesgerechtigden in die gemeente.
Bekijk hier hoeveel mensen uit jouw gemeente mogen stemmen:
Op 14, 15 en 16 maart mogen kiesgerechtigden in alle Limburgse gemeenten de gang naar de stembus maken. In Limburg bestaat het stembiljet veelal uit lokale partijen.