Inzamelingsactie voor Oekraïne stopt noodgedwongen

De inzamelingsactie in Heerlen © L1
Een inzamelingsactie voor Oekraïners is in Heerlen zo'n groot succes dat de actie al moet worden stopgezet. "Er zijn inmiddels zoveel spullen dat we het niet meer verwerkt krijgen."
De in Heerlen woonachtige Poolse Jola Criens startte de actie vorige week vrijdag, nadat ze hoorde van allerlei verhalen van Oekraïense vluchtelingen in Polen. "Mijn streven was om een vrachtwagen vol goederen daar te krijgen, inmiddels is de achtste vrachtwagen met elk 30 pallets aan spullen al vertrokken", vertelt ze donderdagmiddag in de loods aan de Breukerweg in Heerlen. Daar liggen inmiddels tienduizenden artikelen die door tientallen vrijwilligers worden gesorteerd en ingepakt.

Hulp

De spullen komen uit heel Nederland en hulp komt van alle kanten. "Bedrijven bieden vrachtwagens aan, chauffeurs melden zich, het is echt een beetje uit de hand gelopen, maar misschien gelukkig maar." Vandaar ook dat Jola erop hamert geen kleding meer te brengen, want dat is er genoeg. Er worden zelfs trouwjurken en bikini's aangeboden, iets waar de mensen echt niets aan hebben. "We hebben vooral producten nodig zoals melk en luiers, echt de eerste levensbehoeftes."
Een vrachtwagen geladen met spullen voor Oekraïne. © L1 (Frank Moonen)

Grensgebied

De vrachtwagens brengen de spullen naar het grensgebied tussen Polen en Oekraïne, daar waar veel vluchtelingen zitten. Tot vrijdagmiddag wordt er nog ingezameld, daarna volgt een (tijdelijke) stop. Hoe het verder gaat, weet Jola nu ook niet. Wel dat haar telefoon roodgloeiend staat en de berichten via sociale media binnenstromen. "En dat is hartverwarmend."

Veteranen

In Kerkrade is ook het alle hens aan dek. Stichting Geüniformeerden Centrum Parkstad, een ontmoetingsplek en opvangplaats voor veteranen in Kerkrade, maakt zich klaar voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. "Na een tijd worden ze ondergebracht in gastgezinnen", vertelt voorzitter Piet Heuts van de stichting.