L1mburg Centraal: carnavalsvierders op spoedeisende hulp

Een patiënt in het Zuyderland ziekenhuis
Horst rouwt om Guus Janssen, behoorlijk wat carnavalsvierders belandden op de spoedeisende hulp, het askruisje is terug van weggeweest en meer Limburgs nieuws.

Horst rouwt

Horst rouwt om Guus Janssen, de jongen die maandagavond werd doodgestoken tijdens een avondje carnaval op het Sint Lambertusplein. Zijn dood is ingeslagen als een bom. Woensdag legden de carnavalsverenigingen van Horst bloemen op de plek waar ie om het leven kwam.

Behoorlijk wat carnavalsvierders op spoedeisende hulp

Volgens de politie was er in Limburg deze carnaval, buiten de dodelijke steekpartij in Horst, geen sprake van grote incidenten of anderszins opvallende gebeurtenissen. Toch belandden er nog behoorlijk wat carnavalsvierders in het ziekenhuis, niet alleen door alcohol, maar vooral ook door meer geweld, zegt het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard-Geleen. Daar meldden zich 41 carnavalsvierders bij de spoedeisende hulp. Driekwart daarvan had te veel alcohol gedronken, een kwart was het slachtoffer geworden van geweld.

Askruisje terug van weggeweest

Niet alleen het uitbundige vieren is terug van weggeweest, ook het askruisje is weer van stal gehaald. Vorig jaar overgeslagen, dit jaar kon het weer gewoon gehaald worden op Aswoensdag.

Les bij Al Jazeera over carnaval

Toen George Kadr in 2013 vanuit Syrië in het asielzoekerscentrum in Echt terechtkwam, maakte hij al snel kennis met het Limburgse carnaval. Tot zijn grote verbazing zag Kadr grote gelijkenissen met het carnaval van thuis, waar dit volksfeest in zijn voormalige woonplaats Homs ook gevierd wordt. De schrijver, onderzoeker en journalist schreef zelfs een boek over de oorsprong van het carnaval in de Arabische regio. Voor de Arabische nieuwszender Al Jazeera maakte hij enkele jaren geleden een reportage over de carnavalsoptocht in Echt.

Bierglazen heffen wordt gewichten heffen

Na de carnaval duiken veel mensen weer de sportschool in. De lente is het moment om wat kilo's kwijt te raken voordat de zomer begin, maar gewichten tillen valt niet mee na vier dagen bier heffen.

Laagste aantal vrouwen in gemeenteraad Gennep

Over twee weken vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en kunnen de inwoners van de 31 gemeenten in Limburg een nieuwe raad kiezen. Onze provincie heeft het laagste aantal vrouwen in de gemeenteraad, Slechts iets meer dan een kwart is vrouw. De gemeente Gennep heeft met 12,5 procent het allerlaagste percentage van Limburg: twee van de zestien leden zijn vrouw.