Politiek wil weten wat Limburg kan betekenen voor Oekraïne

De nasleep van Russische beschietingen in de Oekraïense stad Charkov. © ANP
Wat kan Limburg doen voor Oekraïne? Daar willen meerdere partijen in het Limburgs Parlement antwoord op krijgen.
Als het aan D66, CDA, VVD, PvdA, SVL, Lokaal Limburg, GroenLinks, Fractie Palmen en 50Plus ligt, moet de provincie zich afvragen wat Limburg kan betekenen om Oekraïne te ondersteunen. Daarover zijn schriftelijke vragen gesteld. De fracties van SP, PVV en Forum voor Democratie hebben deze niet ondertekend.

Vrede en veiligheid

Het gouvernement in Maastricht kleurde vorige week blauw-geel om solidariteit te betuigen aan het binnengevallen land. Ook bij diverse gemeentehuizen wappert de Oekraïense vlag. Maar in hoeverre is dat voldoende? Na de acties van Rusland staan vrede en veiligheid volgens de partijen op het spel. 'Wij staan pal voor Europese samenwerking, veroordelen het geweld en pleiten voor de hardst mogelijke sancties', valt er te lezen.

Getroffen bedrijven

Dat de productie bij autofabriek VDL Nedcar in Born vanaf maandag wordt stilgelegd, is de partijen ook niet ontgaan. Maar welke bedrijven en organisaties in Limburg worden er nog meer getroffen? Dat willen D66, CDA, VVD, PvdA, SVL, Lokaal Limburg, GroenLinks, Fractie Palmen en 50Plus ook weten. 'Welke maatregelen kan het provinciebestuur nemen, al dan niet gezamenlijk met andere overheden of richting het Rijk om deze bedrijven en organisaties te ondersteunen?', staat er.

Relatie met consul

De politiek is geschrokken van de woorden van de Nederlandse consul en dat terwijl het bloed door de straten van Oekraïne blijft vloeien. Hij liet zich lovend uit over president Poetin. Honorair Consul-Generaal Constantijn van Vloten (70) is consul van het Consulaat-Generaal van de Russische Federatie in Noord-Brabant en Limburg. Hij rechtvaardigt de oorlog in ongeveer dezelfde bewoordingen als Poetin. 'Hoe verhoudt de provincie Limburg zich tot de honorair consul van Rusland, zowel in financiële, als relationele zin? Is het College bereid deze relatie(s) met de honorair consul te herzien?', vragen de partijen zich af.