Belagen GGD Heerlen: justitie eist taakstraffen

GGD-personeel in Heerlen wordt belaagd © Istock/twitter Het Tribunaal
De twee antivaxers die vorige maand GGD-personeel in Heerlen belaagden, krijgen werkstraffen als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt.
Tegen de vrouw eiste justitie woensdag een taakstraf van 100 uur, tegen de man 80 uur. De aanklager wilde ook twee maanden voorwaardelijke celstraf voor het duo op de plank leggen, mochten ze de fout weer ingaan.

Uitspraak donderdag

De Heerlense vrouw en de Hoensbroekenaar worden verdacht van mishandeling, bedreiging en belediging van GGD-personeel. Via het snelrecht had de politierechter normaal gezien ook meteen uitspraak willen doen in deze zaak, maar door het 'gepuzzel' heeft de rechter extra bedenktijd nodig.
De uitspraak volgt donderdag om 14:00 uur.

Genocide

Het duo werd vrijdag 18 februari aangehouden, ruim een week na hun acties bij twee GGD-posten in Heerlen. Op woensdag 9 februari vielen ze binnen op een testlocatie in Heerlerheide, een dag later belaagden ze de test- en vaccinatielocatie aan de Palemigerboord. Ze eisten van de GGD-medewerkers dat ze een brief zouden voorlezen, beschuldigden de GGD van onder meer 'genocide tegen de Nederlandse bevolking' en dreigden met 'tribunalen'. Ook ontstond er een duw- en trekpartij.

Voorwaarde

Nadat de man en vrouw werden gearresteerd, hebben ze een tijdje vastgezeten. Het duo is uiteindelijk vrijgelaten. Voorwaarde is wel dat ze uit de buurt blijven van vaccinatie- of testlocaties van de GGD.