Spoedeisende hulp: 'Meer geweld tijdens carnaval in Limburg'

De afdeling spoedeisende hulp in het Heerlense Zuyderland ziekenhuis. © L1
De afgelopen vastelaovesperiode zijn er tientallen carnavalsvierders op de spoedeisende hulp (SEH) in de Limburgse ziekenhuizen beland. Dat kwam dit jaar niet alleen door alcohol, maar vooral door meer geweld.
Lieke Claassen, arts op de spoedeisende hulp in het Zuyderland-ziekenhuis, vertelt daarover het volgende: "Mensen hebben toch wat teveel gedronken en sommigen zijn daarbij gevallen. Wat mij dit jaar ook is opgevallen, is dat er dit jaar meer agressie-gerelateerde klachten zijn geweest. Met name mishandelingen, niet zozeer naar hulpverleners, maar toch onder carnavalsvierders onderling."

'Sneller geprikkeld'

Een aanleiding hiervoor blijft nog onduidelijk. "Dit is het eerste grote evenement in een lange tijd. Mensen hebben in de winter door de lockdown misschien een zware tijd gehad en je kunt je voorstellen dat, zeker als er alcohol in het spel is, mensen wat geprikkelder zijn en daardoor ook sneller agressief", aldus Claassen.

Aantallen

In de Zuyderland-ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen zijn tijdens carnaval tien mensen opgenomen op de SEH vanwege geweld. Verder zijn er 31 mensen opgenomen die teveel alcohol hadden gedronken. "Ik heb niet de illusie dat dat echt meer is dan voor corona. Het blijft een groot evenement in de regio, maar ik geloof niet dat er dit jaar meer alcoholvergiftigingen waren dan andere jaren", legt Claassen uit.

MUMC+

Het ziekenhuis in Maastricht laat weten dat er 90 mensen tijdens de carnavalsperiode naar de SEH zijn gebracht. "Dit is fors hoger dan de periode van 2018 tot 2020", vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis. Een verklaring hiervoor is niet echt te vinden. "Het zou met het mooie weer te maken kunnen hebben, dat mensen daardoor langer in de stad zijn gebleven en dus ook meer hebben gedronken." Ongeveer 75 procent van de gevallen is gerelateerd aan alcohol- of drugsinname en het overige deel aan verwondingen.

Laurentius

Het Laurentius ziekenhuis in Roermond laat weten dat er de afgelopen dagen vooral mensen op de SEH kwamen door kleine ongevallen. Dit waren bijvoorbeeld valpartijen met breuken aan de enkel, hand of voet tot gevolg. "Er waren ook een aantal alcoholintoxicaties bij met name volwassenen. Het aantal patiënten gerelateerd aan carnaval was zoals gebruikelijk te noemen, zoals het ook andere jaren met carnaval is", aldus een woordvoerder.

Sint Jans Gasthuis

In Weert zijn er 18 personen op de SEH door carnaval-gerelateerde klachten opgenomen. "Dan ging het om personen met een alcoholintoxicatie en een deel daarvan ook met verwondingen en breuken", laat een woordvoerder van het Sint Jans Gasthuis weten.

VieCuri

Een woordvoerder van de VieCuri-ziekenhuizen in Venlo en Venray laat weten dat het druk was tijdens de carnavalsdagen. "We hadden vijf alcoholintoxicaties, 30 valpartijen met breuken aan de hand, pols of hoofd, één incident door agressie en vijf opnames."

Politie

De politie laat weten dat het dit jaar iets drukker was dan normaal tijdens carnaval. "Dat komt omdat mensen na de coronatijd zin hadden om naar buiten te gaan en het was natuurlijk lekker weer." Buiten het schokkende incident in Horst meldt de politie geen opvallende gebeurtenissen. "Er zullen wel incidentjes geweest zijn. Waar veel mensen zijn met drank en waar het laat wordt, gebeuren altijd (meerdere) incidenten", aldus de politiewoordvoerder.