Volt: drie meldingen over seksuele avances van Gündogan

Gundogan en advocaten Geert-Jan en Carry Knoops bij aankomst bij de rechtbank voor het kort geding. © ANP
Van de 13 meldingen van grensoverschrijdend gedrag van Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan gaan er drie over seksuele avances die de politica zou hebben gemaakt, zegt advocaat Rachelle Mourits van Volt dinsdag in het kort geding van Gündogan tegen de partij.
De drie melders noemden de seksuele avances 'ongemakkelijk en intimiderend', zei Mourits. Over de precieze aard van de seksuele avances liet de advocaat van Volt zich tijdens het geding niet uit.

Besluit terugdraaien

Gündogan, die is geboren in Turkije en opgegroeid in Weert, wil via de rechter bewerkstelligen dat het besluit om haar uit de fractie te zetten wordt teruggedraaid. Ook wil ze een rectificatie over beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag en een voorschot op een schadevergoeding. Volgens haar advocaat Geert-Jan Knoops heeft Volt onrechtmatig gehandeld. Hij sprak in zijn inleiding van het kort geding van een 'staatsrechtelijke nucleaire bom onder de politieke carrière van Gündogan'.
Gündogan heeft vorige week een klacht ingediend tegen Volt bij het zogeheten College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer. Zij wil dat het college onderzoek doet naar haar schorsing door de Volt-fractie, zegt haar advocaat Geert-Jan Knoops tijdens het kort geding. Volgens haar advocaat heeft het college de klacht nu in behandeling en onderneemt het 'zo nodig' actie.

Onbesuisd

De partij meldde zaterdag dat 13 mensen zich beklaagd hebben over voorvallen. "Van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie." Knoops: "Ze kan en mag niet afgeschilderd worden als een seksueel roofdier. Ze valt niet op vrouwen en heeft zich nooit aan vrouwen vergrepen." Volgens Knoops zijn de beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag 'volkomen onbesuisd gebruikt in de media'.
Knoops omschreef zijn cliënt als een no-nonsense vrouw. "Gefocust op haar werk. En soms hard naar medewerkers in taalgebruik, maar niet zonder succes. Binnen een jaar werd ze een boegbeeld van haar partij."

Verbale aanvaringen

De meldingen die gaan over seksueel overschrijdend gedrag gaan volgens Knoops over "een tik op de billen en opmerkingen over uiterlijk". Volgens Knoops komen de meldingen deels van voormalige medewerkers die nu al elders werkzaam zijn en zich niet langer onveilig op de werkvloer kunnen voelen. Het zou gaan om "stevige verbale aanvaringen".

Kritiek

Volgens Knoops willen meerdere mensen in de fractie van haar af. Hij noemde vier voorbeelden uit de rij van dertien meldingen. "Een kan niet tegen haar omdat ze een sterke vrouw is. Een wil haar functie overnemen. Een wil geen concurrentie bij de verkiezing van het Europees Parlement. Een vond het vervelend dat ze kritiek kreeg op haar werk."

Alcohol

Ook werd haar een problematische relatie met alcohol verweten, wat Knoops totale nonsens noemt. Volgens Knoops is het niet aan Volt om te bepalen wat grensoverschrijdend gedrag is. "Het gaat hier niet om het vaststellen van het bewijs. We moeten uitermate voorzichtig zijn met het bericht dat er dertien meldingen zijn, zeker met de term grensoverschrijdend erbij. Dat moet nog blijken uit onafhankelijk onderzoek."

'Persoonlijk drama'

De rechter in het kort geding vreest dat er uiteindelijk alleen maar verliezers overblijven. Dat zei ze bij aanvang van het kort geding in de rechtbank in Amsterdam. Ze noemde het geschil tussen Gündogan en de partij 'een persoonlijk drama' en een interne strijd. "Vanmiddag zullen we kijken wie er juridisch gelijk heeft. Maar ik vrees dat er uiteindelijk alleen maar verliezers zijn."

Uitvechten via de media

"De kwestie lijkt uit de hand gelopen. Niemand had dit gewild", vatte de rechter het geschil aan het einde van de zitting samen. "Het is nu aan mij om een knoop door te hakken. Ik hoop dat er na het vonnis een gesprek op gang komt of een onderzoek waar iedereen zich in kan vinden, zodat het niet via de media wordt uitgevochten." De rechter doet op 9 maart uitspraak.