Valkenburg krijgt standbeeld van liedjesmaker Guus Smeets

Afbeelding ter illustratie © L1
De overleden liedjesmaker Guus Smeets wordt postuum geëerd met een buste in Valkenburg. Kunstenaar Wil van der Laan heeft de bronzen buste gemaakt.
Het beeld wordt voorzien van een QR-code waarmee je het liedje Geul ich wil dich huere kan beluisteren. Op 2 april is de feestelijke onthulling van het beeld dat aan de voet van de Geulpoort wordt geplaatst.

Werkgroep

De komst van het beeld is de verdienste van Kunst- en Cultuurraad Valkenburg en werkgroep in memoriam Guus Smeets. Vrij snel na het overlijden van Smeets wilde men in Valkenburg iets doen om hem te eren. Dankzij steun van de Gemeente Valkenburg en de Kunst- en Cultuurraad is dit nu ook daadwerkelijk gerealiseerd.

Coronavirus

Smeets overleed in april 2020 aan het coronavirus. Hij werd geboren in Valkenburg en trad op onder de naam Guus Sjmeets. Eerder zong hij in het duo Ezzebleef, waarmee hij de vastelaoveshit Hie bin ich dan scoorde. Hij schreef honderden liedjes. Bekende Limburgse teksten van Smeets zijn onder meer Ach wat is ’t leve sjoen van Frans Theunisz en de Nachraove. Verder schreef hij onder meer Greumelevla, Limburgse Meid en Veer höbbe zin d’r in van de Schintaler.