Lumière houdt benefietmiddag voor Oekraïense vluchtelingen

Filmtheater Lumière in Maastricht © ANP
Filmhuis Lumière in Maastricht organiseert met andere theaters in het land een speciale benefietvoorstelling voor Oekraïense vluchtelingen.
Het Maastrichtse filmtheater vertoont binnenkort de dramafilm Donbass. Het verhaal van de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa gaat over de Oost-Oekraïense Donbas-regio, 'waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat'.

Spontane samenwerking

"Wij werken als landelijk filmhuis nauw samen met andere filmtheaters. Eind vorige week hebben we overleg gehad want we wilden ook iets doen. De regisseur van de film, Loznitsa, is niet onbekend, hij heeft al veel films gemaakt die zich in Oekraïne afspelen. Met Donbass heeft hij een heel bijzondere film over de oorlog gemaakt. Wij wilden dan ook deze film inzetten om daar een goed doel aan te koppelen", aldus artistiek directeur David Deprez.
Alle opbrengsten van de benefietavond worden gedoneerd aan Giro 999 van Stichting Vluchteling.

Geschiedenis

Voorafgaand de voorstelling is er een gesprek met Peter van Nunen: hij is Ruslandkenner en zal van tevoren over belangrijke gebeurtenissen in de Donbas-regio vertellen.
Buiten Lumière doen ook theaters in bijvoorbeeld Bussum, Alphen aan de Rijn en Amsterdam mee. De landelijke actie start 3 maart en 12 maart zal Maastricht aan de beurt zijn.