Carnavalsdinsdag: het pèkske mag nog één dag aan

Carnavalisten in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Deze dinsdag trekken carnavalisten er op meerdere plekken in de provincie nog één dag op uit.
Het is iets minder zonnig dan afgelopen dagen, maar dat deert de vastelaovesvierder niet.

Iets rustiger

Het is de laatste dag dat het carnavalspèkske nog uit de kast kan worden gehaald. Zo is het in Maastricht een stuk rustiger dan de voorbije dagen.
De dag van de zaate hermeniekes
In de provinciehoofdstad staat de dag in het teken van de zaate hermeniekes. Zo is Blamaasj door stadsprins Roel d’n Ierste op het Vrijthof verkozen tot hermenie vaan verdeenste.

Geit

Vastelaovend staat bol van de tradities, zo laat het Schinveldse Hoej-Hoej comitie ieder jaar een geit de lucht in gaan. Waar deze landt, is altijd een verrassing.

Al Jazeera

Toen George Kadr in 2013 vanuit Syrië in het AZC in Echt terecht kwam maakte hij al snel kennis met de échte Limburgse vastelaovend. In zijn thuisland Syrië deed Kadr rond de eeuwwisseling al onderzoek naar de geschiedenis van carnaval in zijn geboorteplaats Homs en andere plekken in het Midden-Oosten. Hij bundelde zijn bevindingen in een boek.
Voor de Arabische nieuwszender Al Jazeera maakte Kadr vier jaar geleden een reportage over de carnavalsoptocht in Echt. Volgens Kadr was dit voor de meeste mensen in de Arabische wereld hun eerste kennismaking met het Limburgse carnaval.

Ambiance

Ook in Roggel, Grevenbicht en Echt wordt deze dinsdag nog carnaval gevierd. Vooral in Café Aurora in Grevenbicht lijkt de sfeer er goed in te zitten. Zo wordt er zelfs op de bar gedanst en gezongen.
Aswoensdag
De woensdag na carnaval - Aswoensdag - kan er weer een askruisje worden gehaald bij de katholieke kerk. Vorig jaar was het uitdelen van askruisjes verboden vanwege de coronacrisis, maar woensdag mogen priesters de kruisjes weer op het voorhoofd van de gelovigen tekenen.
Volg de Vastelaovend ook via L11Alaaf.nl.