Volt zet Gündogan uit fractie na meldingen ongewenst gedrag

Nilufer Gündogan in de Tweede Kamer © ANP
Volt heeft Kamerlid Nilüfer Gündogan uit de Kamerfractie gezet, meldt de partij in een verklaring. Volgens Volt zijn er in totaal dertien meldingen gedaan bij een onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar het Kamerlid.
De meldingen "lopen uiteen van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van positie", aldus Volt. Er was nog "een laatste gesprek" met de in Weert opgegroeide Gündogan, waarna haar positie volgens de partij onhoudbaar bleek.

Excuses

Partijleider Laurens Dassen schrijft geschrokken te zijn door de meldingen "en het feit dat Nilüfer heeft aangegeven om niet mee te willen werken." Hij biedt 'de betrokkenen en iedereen die hierdoor is geraakt' excuses aan, omdat hij vindt dat de fractie is tekortgeschoten: "Deze pijnlijke gebeurtenissen maken duidelijk dat wij onszelf als partijleiding ook de spiegel moeten voorhouden", aldus Dassen.

'Integriteitshuis'

De partijleider meldt dat de screeningsprocessen voor nieuwe Kamerleden tegen het licht worden gehouden. Ook komt binnen de partij 'dialoog om te werken aan een cultuur van openheid en vertrouwen.' Verder wordt het 'integriteitshuis' van de partij versterkt, zodat het makkelijker wordt om klachten te melden, aldus Dassen.

Geschorst

Eerder werd Gündogan geschorst door de fractie vanwege het onderzoek naar haar. Zij heeft daartegen een kort geding aangespannen, dat dinsdag dient. Zij wil de schorsing laten terugdraaien en eist een schadevergoeding. Haar advocaat Geert-Jan Knoops laat aan het ANP weten dat hij nog niet kan reageren op het besluit van de partij, omdat hij Gündogan nog niet gesproken heeft. Het kort geding gaat volgens hem dinsdag gewoon door.
In een reactie laat Gündogan weten dat zij wel degelijk wil meewerken aan een onderzoek, maar twijfelt aan de onafhankelijkheid van de onderzoekers die Volt heeft aangesteld. Ook zegt ze zich in te blijven spannen voor haar kiezers en de leden van de partij.