Nergens stapten zoveel wethouders op als in Meerssen

Afbeelding ter illustratie © Jean-Pierre Geusens
Nergens in Nederland traden de afgelopen acht jaar zoveel wethouders af als in de gemeente Meerssen. Er stapten daar sinds 2014 elf wethouders op vanwege politiek redenen.
Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Record

Landelijk dienden 457 wethouders hun ontslag in vanwege politieke redenen. Gemiddeld maken vier van de tien wethouders de raadsperiode niet af. De helft daarvan dient hun ontslag in vanwege politieke redenen. De andere helft om persoonlijke of gezondheidsredenen. Die laatste reden is de afgelopen jaren naar recordhoogte gestegen.

Herindeling

De afgelopen vier jaar was er veel onrust in politiek Meerssen. In 2020 klapte de coalitie nadat de wethouders van de gemeente dreigden met opstappen als de gemeenteraad niet zou kiezen voor een herindeling met Maastricht. De wethouders waren van mening dat het financiële plaatje er zo slecht uitzag dat de gemeente geen andere optie meer had. Er was een flink begrotingstekort. De gemeenteraad wilde niet herindelen en de drie wethouders stapten op. Een herindeling met Maastricht ging uiteindelijk van de baan en de nieuwe coalitie schoof twee wethouders van buiten de gemeente naar voren.
Na Meerssen staat de gemeente IJsselstein op twee met acht wethouders die vertrokken. Zandvoort bemachtigt de derde plaats met zeven wethouders. Volgens Pointer treden wethouders voornamelijk af vanwege een vertrouwensbreuk of een coalitiebreuk. Ook integriteitskwesties komen regelmatig voor.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail: redactie@1limburg.nl!