Limburger smeekt zijn vrouw uit Kiev: 'Blijf binnen!'

Bob Wouda in Baexem © L1 (Peter Beeker)
Bob Wouda smeekt zijn vrouw Diana om niet de straat op te gaan in Kiev. "Russische soldaten zijn in de straten. Jonge vrouwen zijn niet veilig."
De 72-jarige Wouda zou maar voor even terug zijn in Baexem. Door de oorlog in Oekraïne kan hij voorlopig niet terug naar zijn gezin in Kiev.

Frontgebied

"Alle wegen zitten vast. Ik kan daar nu niet naar toe." Met een Oekraïense WhatsApp chatten ze met elkaar. "Er is geen moment in de dag dat ik het nieuws niet volg. Kiev is frontgebied en mijn gezin zit in het oog van de oorlogsstorm."

Kinderkleding

De telefoon van de Baexemer gaat constant. Mensen willen doneren aan zijn stichting Platform Nederland-Oekraïne. De hulporganisatie heeft hij al jaren. Nu lijkt de nood het hoogst. "Vooral kinderkleding kunnen we gebruiken en verzorgingsmiddelen voor vrouwen zoals tampons", legt hij uit aan een beller die een steentje wil bijdragen.

Beroepsmilitair

"Ons huis is afgebrand na een mortierinslag. Diana en de twee kinderen schuilen in de kelder. Wij wonen in het noordoosten van de stad aan de westelijke kant van rivier Djnepr. In die richting concentreert zich ook de aanval van de Russische troepen." Bob Wouda wijst de troepenbewegingen aan op een grote landkaart. Hij is zelf beroepsmilitair geweest en commandant van een eskader Leopard tanks.
"Als ik dertig jaar jonger was geweest vraag je? Dan zou ik vechten ja."