Docent universiteit over Oekraïne: 'Logica is er niet meer'

Afbeelding ter illustratie © ANP
Mariëlle Wijermars, universitair docent bij de Universiteit Maastricht, noemt de invasie in Oekraïne "groter dan velen hadden durven denken." Volgens haar is de situatie enorm zorgwekkend.

Dreigende taal

Wijermars is onder andere gespecialiseerd in Russische politiek en internetveiligheid. Ze vindt de inval van Rusland in alle delen van Oekraïne verrassend. "Het meest logische scenario leek dat Rusland troepen in het oosten zou inzetten, maar nu zien we aanvallen in alle regio's."

'Veel groter plan'

Afgelopen nacht werd duidelijk dat de Russische troepen niet alleen de zelfuitgeroepen republieken in het oosten gaan helpen, maar dat er een "veel groter plan" is. De bewoordingen van de Russische woordvoerders zijn volgens Wijermars ook erg dreigend: "Ze hebben het over het verwijderen van alle pro-Oekraïense overheidsfunctionarissen."

'Nasleep voor Rusland groot'

Het is moeilijk te voorspellen hoe de inval verder gaat lopen, vertelt Wijermars. "Logica is er niet meer. In Rusland zal er ook steeds meer onrust ontstaan, mede door een hevige nasleep." De universitair docent verwacht dan ook grote, schadelijke gevolgen voor Rusland.

Websites uit de lucht

Momenteel wordt Oekraïne ook getroffen door DDoS-aanvallen. Hierdoor functioneren websites van overheidsinstanties niet meer goed. "Websites gebruik je ook om te communiceren met je bevolking. Alle schade die je kan toebrengen is effectief, want dan ziet Oekraïne er kwetsbaarder uit. Dat heeft grote impact op het imago", aldus Wijermars.