Twee jaar celstraf voor Maastrichtse carnavalsverkrachting

Een jonge studente werd urenlang verkracht in haar woning in Maastricht. © iStock
Een 21-jarige man moet twee jaar de gevangenis in voor de verkrachting van een studente in Maastricht tijdens carnaval 2020. De rechter legt hem daarbovenop één jaar voorwaardelijke celstraf op.
De jonge twintiger moet zijn slachtoffer ook bijna 38.000 euro schadevergoeding betalen.

Urenlange nachtmerrie

In de vroege morgen van 26 februari 2020 drong de man via een raam de woning van zijn slachtoffer aan de Lage Barakken binnen. Hij was net klaar met carnaval vieren en had alcohol en drugs gebruikt. Zij lag te slapen, schrok wakker en werd vervolgens urenlang verkracht. De man dreigde haar 'af te maken' als de vrouw naar de politie zou stappen.

Beelden gepubliceerd

Na de verkrachting bleef de twintiger een jaar spoorloos. Dat veranderde toen de politie beelden publiceerde. Bijna twee jaar na de verkrachting ligt er dus ook een veroordeling. Ondertussen kampt het slachtoffer nog altijd met angsten, slaap- en concentratieproblemen en herbelevingen. Haar opleiding in Maastricht heeft ze niet kunnen afronden.

Berouw getoond

Justitie eiste eerder vier jaar gevangenisstraf tegen de man, maar de rechter houdt het op drie jaar waarvan één jaar voorwaardelijk. 'Hij was ten tijde van het delict negentien jaar oud en had een blanco strafblad. Ter terechtzitting heeft hij berouw getoond en zijn excuses aangeboden aan het slachtoffer, hetgeen op de rechtbank oprecht overkwam', legt de rechtbank in het vonnis uit.
"De opgelegde straf is in lijn met hetgeen ik namens cliënt heb bepleit", zegt advocate Bo te Baerts in een eerste reactie. "Inhoudelijk kan ik er verder niets over zeggen."