Toch geen politiestaking carnaval: 'Kunnen we niet maken'

Afbeelding ter illustratie © iStock
De politie gaat alsnog niet staken voor een betere cao tijdens de carnavalsdagen. De maatschappij zou daarbij onnodig geraakt worden.
Dat zegt Theo Hulsmans, woordvoerder van de politiebonden in Limburg.

Carnavalsstaking

De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB meldden 11 februari dat ze hun werk tijdens carnaval neer zouden leggen als het kabinet niet in zou gaan op de gestelde cao-eisen. Hoewel van een tegemoetkoming van het kabinet geen sprake is, is nu alsnog besloten de carnavalsstaking niet te houden.

Prioriteit

Daar is nu alsnog geen sprake van. "Wij zetten ons met carnaval 100 procent in", zegt de beleidsmedewerker. Hulsmans geeft wel aan dat carnaval gewoonlijk goed verloopt. "Incidenten heb je altijd, maar relletjes bijna nooit. Voor ons is het ook altijd een gezellig feest."

Cao

De andere aangekondigde cao-stakingen van de politie onder de noemer 'van kwaad tot erger' gaan vooralsnog wel door. Zo is de politie vanaf 17 februari gestopt met het actief begeleiden van deurwaarders, innen van boetes en zijn bij meerdere evenementen in heel Nederland niet meer aanwezig.
Volgens Hulsmans weet het kabinet wel waar de problemen zitten, maar komen ze de politie niet genoeg tegemoet. "Bij alle cao's hebben wij actie moeten voeren, meestal wel tot op het Binnenhof. Ik wil het kabinet dan ook oproepen om de zaak niet te laten escaleren. Ons werk brengt mee dat de burger er bij acties altijd wat van merkt."