Maastricht krijgt er een stuk binnenstad bij

Afbeelding ter illustratie © Maurice de Heus
Door de koop van een deel van het fabrieksterrein van papierfabrikant Sappi wil Maastricht de binnenstad uitbreiden.
Woensdag werd officieel de eerste steen gelegd voor het ambitieuze project.

Leefbaarder

Het is al jaren een hoofdpijndossier in Maastricht. Het nieuwe culturele stadshart, dat niet in de loop van de voetgangers ligt. De aankoop van een deel van het Sappi fabrieksterrein moet daar verandering in brengen. "We gaan de binnenstad verbreden", zo zegt wethouder Gert-Jan Krabbendam. "Op die manier kunnen we dit gebied een stuk leefbaarder maken. Het wordt autoluw, we voegen woningbouw, het is een heel belangrijk stuk stadsontwikkeling."

12 miljoen

Maastricht betaalt 12 miljoen euro voor het terrein. Dat geld wordt door Sappi grotendeels geïnvesteerd in de papierfabriek, om het complex interessant te maken voor nieuwe kopers. Sinds december is de locatie in Maastricht te koop gezet door het Zuid-Afrikaanse moederconcern. "In eerste instantie wilden we een groter stuk aan de gemeente verkopen, maar dat duurde te lang", zo vertelt Ferdinand Koster, supervisor op de Maastrichtse locatie.
"Met het geld van de gemeente Maastricht kunnen we investeren in een e-boiler, daarin investeren we zes miljoen. In plaats van aardgas gaan we een deel van onze stoom opwekken met groene stroom. Met die investering reduceren we 13 procent van onze CO2-uitstoot. Dat maakt onze fabriek ook interessant voor nieuwe aspirant-kopers."

Landbouwbelang

Met de deal tussen gemeente en Sappi komt er ook een doorbraak in het dossier Landbouwbelang. Op die locatie langs de Maas kunnen nu woningen gebouwd worden, iets dat lange tijd onmogelijk was door contractuele afspraken met Sappi. Dat moratorium op woningbouw naast de papierfabriek heeft de gemeente Maastricht afgekocht in deze deal. "Daardoor is de functie wonen nu mogelijk op die plek", legt wethouder Krabbendam uit. "We willen niet dat het alleen een woonplek wordt, daar willen we meer functies. Het is een van de laatste stedelijke ontwikkelingen met een mooi uitzicht. Daar willen we het beste plan voor."

Culturele vrijplaats

De plannen rond het Landbouwbelang stuitten vooral op weerstand bij de kunstenaars, die op dit moment gevestigd zijn in het voormalige graanpakhuis. Sinds 2002 gedoogde de gemeente Maastricht het kraken van het pand. In oktober 2021 schreef de gemeente een tender uit voor partijen die interesse hebben in de ontwikkeling van het gebied. Door het toevoegen van een woonfunctie wordt die ontwikkeling financieel aanzienlijk interessanter voor projectontwikkelaars.
Maastricht krijgt er een stuk binnenstad bij © L1