Sterrebos: 65 bomen worden voor zaterdag verplaatst

Bomen van het Sterrebos worden verplaatst © L1/Frank Moonen
Tientallen bomen uit het Sterrebos worden vanaf woensdag verplaatst naar een klein bosgebied in de buurt.
Volgens Remy Luijten, die met zijn bedrijf voor de uitvoering zorgt, gaat alles volgens schema: "Ja, alles gaat goed. We zijn vanochtend begonnen met de eerste bomen, we hebben er nu een stuk of vijf staan, dus we moeten nog minimaal 55 bomen."
Volgens de planning moet voor zaterdag alle bomen zijn verplaatst.

Extra bomen

Het bedrijf verplaatst meer bomen dan strikt noodzakelijk, omdat misschien niet elke boom de verhuizing overleeft. "Het is een bijzondere opdracht en we willen een paar extra bomen pakken, mochten er wat bomen afsterven." In totaal worden er zo'n 65 bomen verplaatst.

Geen nieuwe bomen planten

Omdat er al grote, levende bomen worden verplaatst, hoeven er geen nieuwe geplant te worden. "Het biotoop van het oude bos willen we herplanten op een strook van een ander bosje in de de buurt van het Sterrebos." Hiermee wordt volgens Luijten een nieuwe ecologische zone gecreëerd.

Met kluit en al

Het bedrijf van Luijten heeft speciale machines ontwikkeld die de hele boom inclusief kluit kunnen vervoeren. "We hebben een machine die ongeveer vier kuub kluit optilt van de boom, die halen we uit het bos, en planten dat terug in het nieuwe gebied. Daarna moeten we de bomen goed verzorgen met de juiste voedingsstoffen."
Tekst gaat verder onder de video

Uil

In een van de bomen zit een uil. Die bomen blijven staan. Dat gedeelte was niet nodig om te kappen.

Kap Sterrebos

Bomen van het Sterrebos in Born, dat privéterrein van autofabrikant VDL Nedcar is, moeten wijken voor een nieuwe fabriekshal. Meerdere actievoerders van Red Het Sterrebos klommen daarom begin februari in de bomen van het bos. De laatste activisten werden 8 februari uit de bomen gehaald, waarna ze werden gearresteerd.