Helft Limburgse gemeenten trok extra geld uit voor cultuur

Afbeelding ter illustratie © Istock
Ongeveer de helft van de Limburgse gemeenten heeft de afgelopen twee jaar zijn cultuursector extra ondersteund met gemeentelijk geld.
Dat kwam bovenop het geld dat door Den Haag beschikbaar werd gesteld voor de sector als gevolg van de corona-pandemie.

Onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en L1. Alle Limburgse gemeenten zijn daartoe aangeschreven. Van de 31 Limburgse gemeenten hebben er 22 geantwoord. Elf gemeenten melden dat ze géén extra gemeentelijk geld beschikbaar hebben gesteld voor de lokale cultuursector. De andere elf zeggen dat ze dat wel hebben gedaan, maar bij enkelen van die laatste groep is ook een deel van het Rijksgeld meegeteld.

9,4 miljoen

Toenmalig minister Van Engelshoven van Cultuur trok in 2020 vele miljoenen uit voor de steun aan de 'lokale culturele infrastructuur' toen duidelijk werd dat de pandemie flinke gevolgen zou gaan krijgen. De Limburgse gemeenten die mee hebben gedaan aan het onderzoek ontvingen volgens eigen opgaven zo'n 9,4 miljoen euro. Daarvan is 8 miljoen al uitgegeven. Er zit dus nog bijna anderhalf miljoen in de gemeentekassen. Volgens de gemeenten zal dat geld nog worden ingezet voor de cultuursector.

Gemeenschapshuizen

Het is lastig om een duidelijke vergelijking te maken tussen gemeentes omdat ze allemaal andere definities hanteren. Musea en schouwburgen tellen bijvoorbeeld meestal niet mee omdat die ook weer uit andere potjes coronasteun konden krijgen. De meeste gemeenten bedoelen met name gemeenschapshuizen en het lokale verenigingsleven als ze het over de cultuursector hebben.

Belangrijk voor verenigingen

Sittard-Geleen is een van de gemeenten die zelf geld hebben bijgelegd. "Wij wilden per se de gemeenschapslocaties in stand houden", zegt een woordvoerder. "Dat zijn belangrijke plekken voor verenigingen en allerlei activiteiten. Die locaties zijn bijvoorbeeld voor de helft van de inkomsten afhankelijk van carnaval en dat ging vorig jaar niet door. We hebben ongeveer driekwart van de huur weggestreept."
De gemeente kreeg 1,3 miljoen van het Rijk, maar dat was niet genoeg voor de gewenste doelen. "Er is ongeveer een halve ton uit de gemeentekas bijgelegd om dus de gemeenschapshuizen overeind te houden. En van de 1,3 miljoen is verder ook een culturele instelling als De Domeinen ondersteund voor onder meer gemiste inkomsten."

Zelf geen geld

Gemeenten als Maastricht, Weert, Heerlen of Venray hadden zelf geen financiële ruimte om geld bij te leggen. Maar Maastricht kreeg als grootste stad 1,9 miljoen euro vanuit Den Haag. De gemeenten geven vrijwel eensluidend aan dat het Haagse geld voldoende was. "Wij hebben het geld uit Den Haag dat van verschillende kanten kwam bij elkaar gelegd en vervolgens gekeken waar steun nodig was", aldus een woordvoerder. "En dan hebben we gekeken naar cultuur, sport, welzijn en gemeenschapshuizen. Tot nu toe zijn we met het Haagse geld uitgekomen. Maar als er ergens nog behoefte ontstaat, willen we daar altijd naar kijken."

Harmonieën

Er zijn ook gemeenten die zelf te veel geld hadden geserveerd. Gulpen-Wittem bijvoorbeeld wilde 200.000 euro vrijmaken voor de cultuursector, maar besteedde uiteindelijk 120.00 euro uit eigen zak. Dat kwam omdat er ook nog bijna 50.000 euro vanuit Den Haag kwam. "Door het steunpakket hebben bijvoorbeeld harmonieën de mogelijkheid gehad om toch coronaproof te repeteren in gemeenschapshuizen", zegt een woordvoerder van de gemeente Gulpen-Wittem. "Doordat de repetities door konden gaan waren er ook voorstellingen mogelijk. Dit creëerde gemeenschapszin in een moeilijke tijd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!