Politieke rel voorkomen, sloop karakteristiek pand in zicht

Veersepad 13 in Kessel © Omroep P&M
Ternauwernood werd dinsdagavond in Peel en Maas 'een politieke rel voorkomen', zegt Teun Heldens van de VVD. Nadat een achtergehouden stuk toch gedeeld werd, ging de raad akkoord met het voorstel om op Veersepad 13 in Kessel te slopen én op die plek een zorgwooncomplex realiseren.
De kous is daarmee nog niet af: een groep Kesselnaren, verenigd in Red Karakteristiek Kessel, gaat in beroep en probeert de sloop zo tegen te houden.

Stichting Onze Toekomst

Het karakteristieke pand in Kessel houdt al jaren de gemoederen bezig. Initiatiefnemers, vertegenwoordigd in Stichting Onze Toekomst (SOT), willen het huis uit 1840 slopen. Op die plek zou een zorgwooncomplex komen dat plek geeft voor twaalf stellen en een alleenstaande.
De raad van Peel en Maas stemde dinsdag over de wijziging van het bestemmingsplan. Die is het nodig om het plan te realiseren. Alleen de VVD-fractie en twee leden van Lokaal Peel en Maas stemden tegen. Het besluit werd aangenomen met 18 stemmen voor en 7 stemmen tegen. De meeste raadsleden vinden dat het een innovatief plan is, dat past in de omgeving. "Huisvesting voor ouderen vinden we een belangrijk argument voor dit plan, want er is een tekort aan", aldus Frits Berben van PvdA/GroenLinks.

Politieke doodzonde

De discussie in de raad ging niet zonder slag of stoot. Commotie ontstond over de conceptlijst van mogelijk gemeentelijke monumenten. In 2021 werd een inventarisatie gemaakt, maar een definitieve lijst werd niet gepubliceerd. Volgens tegenstanders van het plan een belangrijk stuk, want wanneer het pand als monumentaal aangemerkt wordt, mag het niet gesloopt worden. De VVD-fractie stelde dat het college, ondanks verschillende pogingen, die niet aan de raad beschikbaar wilde stellen 'vanwege zwaarder wegend algemeen belang'.
Uiteindelijk kwam de lijst toch, vijf minuten voor aanvang van de raadsvergadering. Teun Heldens van de VVD vroeg een schorsing aan om de lijst te bestuderen. Heldens: "Wij willen zorgvuldig een besluit nemen. Een stuk onterecht weigeren aan de raad, is een politieke doodzonde. Het college heeft hiermee om twee voor twaalf een grote politieke rel voorkomen", zegt Heldens. Na de schorsing liet Heldens weten geen reden te zien om de beslissing uit te stellen. Burgemeester Delissen zegt uit te willen zoeken hoe een ander zo heeft kunnen lopen.

Monumentaal pand

Veersepad 13 stond in 1981 en 1990 tweemaal op de lijst om mogelijk als monumentaal pand benoemd te worden. Maar een definitief besluit bleef uit. Toch moet het college ook rekening houden met 'mogelijk monumentale panden', zo laten de tegenstander weten. Daarnaast is de straat Veersepad een beeldbepalend dorpsgezicht, waarbij nummer 13 als onlosmakelijk onderdeel geldt. Het pand zou daarom 'voorbescherming' genieten en niet gesloopt mogen worden, aldus tegenstanders.
De tegenstanders voelen zich gesterkt door erfgoedverenigingen Heemschut en het Cuypers Erfgoed. Die laatste partij laat weten "dat dit pand in andere gemeenten al lang als gemeentelijk monument aangemerkt zou worden'. Ergoedvereniging Heemschut noemt de sloop 'een aanslag op Limburgs verleden."

Sloopvergunning

Door de beslissing van de raad kan de bouw van het zorgwooncomplex in een stroomversnelling komen. Een sloopvergunning is al ingediend. Maar de tegenstanders van het plan hebben al laten weten in beroep te gaan. Het houdt de gemoederen dus nog wel even bezig in Kessel.