Ruzie tussen moordverdachten: 'Wees eerlijk, vieze hond'

De vermeende roofmoord aan de Roserije in Maastricht werd op 24 februari 2021 nagespeeld. © L1 / Frank Moonen
Twee mannen die worden verdacht van het doodschoppen van een Maastrichtenaar wijzen elkaar aan als hoofdschuldige. Woensdag volgde, tijdens het proces, een climax. "Wees nou eens eerlijk, vieze, laffe hond."
Die woorden richtte Wim K. (48) tot Richard S. (25). Tegen het duo is woensdag twaalf jaar gevangenisstraf geëist.

Moord niet bewezen

Volgens justitie heeft het tweetal op 27 juni 2020 de 47-jarige John Vleugels doodgeschopt in diens eigen woning aan de Roserije in Maastricht. Daarna hebben zij, zo stelt de aanklager, de woning van het slachtoffer leeggeroofd. De computer, televisie en een portemonnee van de man zijn meegenomen. Justitie ziet geen bewijs voor voorbedachten rade, dus voor moord, maar wel voor doodslag.

Opgekropte woede

Richard was de buurman van het slachtoffer en de twee leefden al maanden in onmin. Zo noemde Richard zijn buurman 'pedo' en betichtte hij hem van onzedelijke handelingen met kinderen. Hij heeft bekend het slachtoffer op de bewuste dag te hebben aangevallen, nadat hij zijn woede lang had opgekropt. Er is bovendien bloed van het slachtoffer op zijn schoen gevonden.

Wisselende verhalen

Verder heeft Richard vooral wisselende verklaringen afgelegd over de fatale dag. In de ene verklaring heeft medeverdachte Wim het slachtoffer getrapt, in een andere verklaring zegt Richard dat niet goed te hebben gezien. "U gaat alle kanten op met uw verhaal", zei de rechter woensdag.
In afgeluisterde telefoongesprekken zegt Richard weer iets anders, namelijk dat hij zelf zijn buurman heeft doodgetrapt. Tegen zijn ex-vriendin zei Richard ook dat hij het slachtoffer trapte en dat Wim alleen 'de roof' heeft gedaan.
Afbeelding ter illustratie © Opsporing Verzocht

Pilsje drinken

Peer Szymkowiak, advocaat van Wim, vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken van de moord op Vleugels. "Er is geen spat bewijs, alleen de rammelende verklaring van medeverdachte." Volgens Wim werd hij toevallig onderdeel van een drama. "Ik ben uitgenodigd voor een pilsje en dan gaat hij achter zijn buurman aan en schopt hij hem de tering. Dat vind ik geen stijl. Ik ben onschuldig."

Schuld afschuiven

Justitie ziet echter 'feitelijke onjuistheden' in de verklaringen van Wim. "Waarschijnlijk met als doel zijn rol te verdoezelen. In afgeluisterde telefoongesprekken zegt hij dat hij het verhaal zal omdraaien, dat hij de schuld in de schoenen van medeverdachte zal schuiven." Voor de aanklager staat vast dat beide mannen fors geweld hebben gebruikt tegen het slachtoffer.

Verkeerd beeld

"De manier waarop mijn vader behandeld is, doe je een vlieg nog niet aan", zei de dochter van Vleugels woensdag. "Ik krijg geen kans meer om hem te vertellen dat hij opa zal worden." Een broer, zus en schoonzus van Vleugels lieten hun verklaring voorlezen door advocate Floor Oehlen. "Hoewel hij goed met kinderen overweg kon, was hij geen pedofiel of kinderlokker."
Geruchten van die strekking doen de familie pijn. "Het is nergens op gebaseerd en absoluut niet waar. Wat wel waar is, is dat hij dat beeld met de dood heeft moeten bekopen." De rechter neemt enkele weken de tijd voor een uitspraak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!