L1mburg Centraal: 'Slapeloze nachten door situatie Oekraïne'

Militairen van het Oekraïense leger tijdens een oefening © ANP
Trouwen op 22-2-22, Rob Ruijgh presenteert eigen wielerploeg en meer Limburgs nieuws.
Dit is L1mburg Centraal van dinsdag 22 februari.

Student heeft slapeloze nachten van situatie in Oekraïne

De bezorgdheid over de situatie in Oekraïne neemt toe nu Rusland twee afvallige regio's in dat land wil erkennen en ook zegt troepen Oekraïne in te willen sturen. Een dreiging ver weg maar ook met gevolgen voor bijvoorbeeld Otto Workforce, een van de grootste arbeidsbemiddelaars in Europa met het kantoor in Venray. Voor het bedrijf werken in verschillenden landen ook zo'n 3000 Oekraïners. Er is geregeld crisisoverleg met het personeel.

Grote zorgen voor Vlodymyr

Ook voor de de Oekraïense student Vlodymyr, die in Maastricht studeert, zijn het bijzonder spannende tijden. De Russen vallen zijn land binnen en dus maakt hij zich grote zorgen over zijn familie en vrienden. Dagelijks heeft hij contact met zijn zus.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Berglopers in de grotten van Kanne

Ze houden van de natuur en willen de Zuid-Limburgse grotten en groeves juist beschermen. Dat vertellen berglopers, die er bijna dagelijks te vinden zijn. Toch worden ze steeds vaker beboet omdat ze illegaal in de grotten verblijven. Volgens de beheerders is het gevaarlijk, maar de berglopers bestrijden dat, mits je de nodige ervaring hebt en de weg weet.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Met z'n tweeën, trouwen op 22-2-22

De vrijdag, dat is nog steeds de populairste dag om te trouwen en op welke datum die vrijdag dan valt, dat maakt niks uit. Maar er zijn ook stellen die niet naar de dag in de week kijken, maar naar de datum. Of beter gezegd, de cijfercombinatie. Zo werd twee jaar geleden veel getrouwd op 20 februari 2020 (20-02-2020), 750 huwelijken. Een van drukste trouwdagen van de afgelopen decennia hadden we op 8 augustus 2008, oftewel 8-8-8, toen gaven maar liefst 3000 stellen elkaar het jawoord.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Overuren maken voor de lekkerste nonnevotten

Eten met vastelaovend, dat is een belangrijk onderdeel van het feest. Nu de vastelaovend doorgaat draaien bakkers plots overuren met het maken van hét vastelaovesgebak bij uitstek, althans in sommige regio's, de nonnevot. De nonnevotten van Marc Fleuren uit Baarlo vielen al eens in de prijzen, dus hij weet als geen ander hoe je een goede nonnevot bakt.
Bekijk hier de hele reportage terug.

In Pey hebben ze een miniatuuroptocht

Veel carnavalsoptochten gaan dit jaar niet door, maar daar hebben ze in Pey iets op gevonden. Een optocht met zelf geknutselde wagens niet groter dan 50 centimeter, oftewel een miniatuuroptocht. Niet hetzelfde als een gewone optocht natuurlijk, maar wel leuk. De opnames van de optocht zijn inmiddels geweest en carnavalsmaandag zijn ze te zien bij de lokale omroep.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Voorbij met Valkenier Valkenburg

Wie is er niet geweest, als kind of later met de eigen kinderen of kleinkinderen: de Valkenier in Valkenburg. Een attractiepark voor de jongsten. Maar na 88 jaar kwam er onlangs een eind aan. De kassa gaat nooit meer open. Corona en de watersnood gaven het laatste zetje. Nog een keer terug naar dat bijna ouderwetse, eenvoudige vermaak.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Rob Ruijgh presenteert eigen wielerploeg, de Tigers

Hij was zelf jarenlang profwielrenner. Nu is voor Rob Ruijgh de tijd aangebroken zijn eigen wielerploeg te presenteren. In Berg en Terblijt werden de Tigers, want zo noemt Ruijgh zijn renners, voor het eerst getoond aan pers en publiek.
Bekijk hier de hele reportage terug.