Volop nonnevotten bakken nu vastelaovend doorgaat

Afbeelding ter illustratie © L1
Bakkers draaien overuren deze week met het bakken van hét vastelaoves-gebak bij uitstek: de nonnevot. Want nu vastelaovend voor de deur staat, zijn de nonnevotten niet aan te slepen.
20.000 stuks, zoveel nonnevotten bakt bakkerij Marc Fleuren in zijn bakkerij in Roermond dit seizoen. Al is dat seizoen de laatste jaren niet meer beperkt tot de vastelaovesperiode, zo merkt hij.

Oud en nieuw

“Het seizoen begint al in september”, en met oud en nieuw hoort de nonnevot er ook echt bij. "Maar dit is echt de laatste week dat we ze bakken”, zegt Fleuren. “Daarna komen de aardbeien alweer bijna en kunnen we verder met nieuwe seizoensproducten.” De duizenden nonnevotten worden verkocht in een van zijn filialen in Baarlo, Swalmen en Roermond.

800 nonnevotten

Maar voor die tijd wordt er nog volop gebakken. De vetketel walmt dan ook flink in de bakkerij deze dinsdagmorgen. In anderhalf uur worden er zo’n 800 verse nonnevotten goudbruin gebakken, terwijl op de achtergrond een nieuwe lading gerold wordt voor de volgende dag.

Beste nonnevottenbakker

Ondanks dat de nonnevot haar roots heeft in het zuiden van de provincie, kaapte de van oorsprong Baarlose bakker Fleuren de laatste titel als beste nonnenvottenbakker van de provincie. Zijn geheim: toewijding en geduld. “Het begint met een goed deeg. En je moet de nonnevot voorzichtig frituren zodat die niet te vet is en een goede bite heeft.”

Geen fan

Ondanks dat Fleuren bij de laatste verkiezing kon rekenen op de hoogste tree, is het niet zijn favoriete gebak. “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik ben er inderdaad niet zo’n fan van. Maar je hoeft ook niet alles lekker te vinden wat je bakt natuurlijk.”