Maastricht heeft laagste percentage rijbewijsbezitters

Foto ter illustratie © iStock
Maastricht heeft het laagste percentage rijbewijsbezitters van Limburg. Daar ligt het percentage per honderdduizend inwoners op 64,1 procent.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Vaals

Ook in Vaals is het percentage bezitters van een rijbewijs laag. Daar heeft 64,6 procent van de inwoners een rijbewijs.

Meeste rijbewijsbezitters

In Mook en Middelaar en Voerendaal zijn de meeste bezitters van het roze pasje. In beide gemeentes heeft 86,3 procent per honderdduizend inwoners de bevoegdheid om te mogen autorijden. De gemeentes Peel en Maas en Nederweert volgen met beide een percentage van 86,1.

Landelijk

In totaal hebben 11,4 miljoen Nederlanders een autorijbewijs. In het afgelopen tweede 'coronajaar' haalden ruim 178 duizend mensen hun autorijbewijs. Dat zijn er zo'n acht procent meer dan in 2020. Wel is het aantal mensen dat vorig jaar hun roze pasje haalde aanzienlijk lager dan voor corona.

Geen rijlessen en examens

Belangrijk om te weten is dat door de coronapandemie lange tijd geen rijlessen en examens konden plaatsvinden. In de periode van 16 maart tot 16 mei 2020, de intelligente lockdown, werden alle rijexamens geannuleerd. Net zoals in de lockdown van eind december 2020 tot begin maart 2021. Tijdens de lockdown die december vorig jaar inging konden de lessen en examens wel doorgaan. Toen werden dezen aangemerkt als essentiële dienstverleningen.