L1mburg Centraal: Onderzoek naar treinoverlast America

Afbeelding ter illustratie © iStock
Schadelijke effecten geluidsoverlast treinen, een mijnmuseum in een voormalig warenhuis, Heerlens verkiezingsontbijt en meer Limburgs nieuws.

Omwonenden spoorlijn Horst-America betrokken bij onderzoek naar schadelijke effecten geluidsoverlast

Slecht slapen, een hoge bloeddruk en een verhoogde kans op een hartinfarct. Mensen die in een omgeving wonen waar veel geluid is ondervinden daar schadelijke gevolgen van. Daar wordt al langer onderzoek naar gedaan door bijvoorbeeld het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Nieuw is dat ze dit samen met betrokken bewoners doen. In Limburg bijvoorbeeld in Horst-America, waar bewoners steeds meer overlast ervaren van treinen op de spoorlijn Rotterdam-Venlo. Het RIVM vormt samen met burgers uit America en 19 geluidsmeters één groot onderzoeksteam.

Mijnmuseum in voormalig Warenhuis Kneepkens

Nog even en dan heeft het Nederlands mijnmuseum een nieuw onderkomen. Vanaf 1 mei kan publiek terecht in het voormalige warenhuis Kneepkens in het centrum van Heerlen. Gisteren werd het markante gebouw opgeleverd aan de gemeente.

Verkiezingsontbijt in Heerlen

Nog maar 3,5 week en dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De inwoners van de 31 Limburgse gemeenten kiezen dan een nieuwe gemeenteraad. Om die verkiezingen onder de aandacht te brengen wordt er van alles georganiseerd. Zeker in gemeenten waar de opkomst traditioneel laag is, zoals bijvoorbeeld de gemeente Heerlen. Daar is morgen een ontbijt met de burgemeester. Dat is geen overbodige luxe.

BAL wint van basketballers Den Haag

De basketballers van BAL, Basketbal Academie Limburg, speelden gisteren hun laatste wedstrijd van de reguliere competitie thuis tegen The Hague Royals. Ondanks dat de ploeg uit Den Haag de hekkensluiter is van de BNXT League, werd het een moeizame overwinning.

De Automobielpioniers van het zuiden

De auto is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Het voertuig is zo vanzelfsprekend dat we ons niet meer afvragen hoe de auto ons leven is gaan beheersen. Old timer liefhebber Jac Maurer is het gaan uitzoeken. Het resulteerde in het boek: De Maastrichtse autopioniers. Over de eerste auto’s en natuurlijk de eerste avontuurlijke autobezitters.